2024. április 18., csütörtök

Szerbiában naponta 170 baba születik, és 370 ember hal meg

Szerbiában naponta átlagosan 170 baba születik, és 374 lakos hal meg – közölte Snežana Lakčević, a Köztársasági Statisztikai Intézet igazgatóhelyettese. Hozzátette, hogy az átlagéletkor az országban 43 év körül mozog, írja a 021.rs hírportál. Lakčević elmondta, hogy a 2011-től a járvány kitöréséig tartó negatív természetes szaporulat értéke éves szinten körülbelül 37 ezer fő volt, de ez a szám a koronavírus miatti magasabb halálozás
Szerbiában naponta átlagosan 170 baba születik, és 374 lakos hal meg – közölte Snežana Lakčević, a Köztársasági Statisztikai Intézet igazgatóhelyettese.
Hozzátette, hogy az átlagéletkor az országban 43 év körül mozog, írja a 021.rs hírportál. Lakčević elmondta, hogy a 2011-től a járvány kitöréséig tartó negatív természetes szaporulat értéke éves szinten körülbelül 37 ezer fő volt, de ez a szám a koronavírus miatti magasabb halálozás miatt 55 ezerre nőtt.
– Ha a helyi önkormányzatokat nézzük, a természetes szaporulat legmagasabb negatív értékeit Crno Travában, Babušnicában és Rekovacban jegyezték. Azokon a településeken, ahol magas a lakosság átlagéletkora – közölte Snežana Lakčević. Emlékeztetett arra, hogy az ENSZ legfrissebb adatai szerint a Föld népessége megközelíti a nyolcmilliárd főt, naponta mintegy 380 ezer baba születik a világon, és 164 ezren halnak meg.
– Az európai kontinenst a magas átlagéletkor, a lakosság számának csökkenése jellemzi, de ez más kontinensek országaiban nem így van – hangsúlyozta a Köztársasági Statisztikai Intézet igazgatóhelyettese. Emlékeztetett arra, hogy idén október 1. és 31. között tartják a népszámlálást Szerbiában, a terepmunkában mintegy 15 ezer számláló vesz részt. Elmondta azt is, hogy az első előzetes eredményeket november 30-a körül teszik közzé, a népszámlálás végeredményének közzététele pedig jövő év áprilisában kezdődik és 2024 júniusára ér véget.