2024. április 25., csütörtök

Újvidék történetéről filmkockákon

Ezerötszáz művész fellépését élvezhetjük a hétvégén

Egyre több külföldi folyóirat cikkírója helyezkedik arra a véleményre, hogy Újvidék olyan úti cél, amelyet mindenképp érdemes meglátogatni.

A felmérések azt mutatják, hogy Európa kulturális fővárosa az idei turistaidényben rekordokat döntöget a látogatottsági mutatók tekintetében. A messze földön híres, EXIT zenei fesztivál után sem lankad a programkínálat, ezen a hétvégén igazán tartalmas művelődési programcsokorral várják a kultúrakedvelő, újvidéki polgárokat városszerte. A Béke erődítménye elnevezést viselő programív keretében, az Európa Kulturális Fővárosa programplatform részeként vasárnap 21 órakor a Péterváradi várban, a Leopold szálloda előtti platón bemutatják a Liberta című filmalkotást, amely Újvidék történelmének azt a szakaszát dolgozza fel, amikor a települést városi rangra emelte Mária Terézia. Ezen túlmenően a film azt is bemutatja, hogy milyen európai értékeket hordozott, illetve milyen kihívásokkal küzdött Vajdaság ebben a korszakban. A ráhangolódást a témára egy különleges tárlat segíti majd, amely a vetítés helyszínére vezető úton a barokk korszakot megidézve a XVIII. századba repíti a látogatót. A filmalkotást Gvozden Đurić és Žanko Tomić rendezték, a belépés ingyenes, de mivel a nézőhelyek száma korlátozott, jegyeket osztogatnak, amelyeket a Gigs Tix hálózaton keresztül kell beszereznünk.

A szombat este a zenekedvelőknek tartogat meglepetéseket, az Új hidakért nemzetközi filharmonikus zenekar ad koncertet. A trieszti, grazi, szarajevói és zágrábi egyetemisták hangversenye 20 óra 22 perckor kezdődik a limáni Kreatív negyedben. Ugyancsak szombaton, ugyanitt zongorahangverseny is lesz. Vasil Hadžimanov, Matija Dedić és Bojan Zulfikarpašić neve nem ismeretlen azok számára, akik kedvelik a különleges zenei fúziókat. Azok, akik kíváncsiak arra, hogyan hangzanak a balkáni dallamok a dzsessz nyelvére lefordítva, mindenképpen vegyenek részt a hangversenyen, amely 22 óra 20 perckor kezdődik.

A programokról érdeklődni a novisad2022.rs. honlapon lehet.

Kőkorszaki álom

Októberig látogatható a Vajdasági Múzeumban megnyílt régészeti tárlat

Az Európa Kulturális Fővárosa platform keretében megálmodott, a Béke vára elnevezést viselő programív részeként pénteken este megnyílt a Neolit kori álom című tárlat a Vajdasági Múzeumban. Az újkőkorszak idejéből származó, gazdag archeológiai hagyatékot bemutató kiállítás a Vajdasági Múzeum és a Szerb Nemzeti Múzeum együttműködésével valósul meg, mintegy egy évszázad eredményes régészeti kutatásának köszönhetően nyerhet a közönség rálátást az újkőkorszakban tájainkon élő emberek életvitelére. A Vajdasági Múzeum előcsarnokában megtartott alkalmi ünnepségen Igor Mirović tartományi kormányfő mondott ünnepi beszédet, a kiállítás kuriózumnak számít, hiszen az újkőkorszak témájában utoljára 1968-ban tartottak hasonló tárlatot. A Vajdasági Múzeumban most olyan leletek is megtekinthetőek, amelyek újabb ásatásokból származnak, és még soha nem mutatták meg őket a nagyközönségnek.

A megnyitón jelen volt mgr. Tijana Stanković Pešterac, a Vajdasági Múzeum és mgr. Bojana Borić Brešković, a Szerb Nemzeti Múzeum igazgatója, továbbá Nemanja Milenković, az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa Alap igazgatója. A tárlat megnyitója kapcsán vetítést is tartottak, a közönség megtekinthette a MetaHuman című alkotást, amely a híres Lepenski Vir régészeti lelőhelyről származó, középső kőkorszaki ősembert keltette életre, számítógépes technikák segítségével.

Az időszámításunk előtti 6200 és 4500 közötti időszakot felelevenítő kiállítást október 15-éig tekintheti meg a közönség.

A Béke vára elnevezést viselő programív egyébként csak egyike az Európa Kulturális Fővárosa projektet alkotó több eseményegyüttesnek. A teljes program és bővebb információk minderről a novisad2022.rs honlapon érhetők el.