2024. március 28., csütörtök

Augusztus 21-én lesz a Vajdasági Parasztolimpia

Ötfős csapatok jelentkezését várják

Idén már a tizenegyedik Vajdasági Parasztolimpiát szervezik Topolyán. A kezdetektől fogva mindig sok embert vonzott a szórakoztató jellegű, egyben közösségépítő rendezvény. Tomik Nimród, a Topolyai Gazdakör alelnöke a kezdetektől fogva szervezője a rendezvénynek. Lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy ezúttal újdonságokra is számítani lehet. Idén először nem egyénileg versengenek majd a legnagyobb paraszt címéért, hanem csapatok, településeket képviselő öttagú különítmények mérik össze erejüket, tudásukat, találékonyságukat.

– A Topolyai Termelők Egyesülete és a Topolyai Gazdakör a két fő szervezője a parasztolimpiának, a helyi közösség és Topolya község önkormányzata a legfőbb támogatók, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is támogatja a rendezvény megszervezését. Augusztus 21-én lesz az új kenyér ünnepe, amikor hagyományosan sor kerül a kenyérszentelőre. A délelőtti órákban ezúttal is fiákeres felvonulással a vásártérről a Sarlós Boldogasszony-nagytemplomba visszük az új búzából sütött kenyeret. Ft. Szakály József topolyai plébános szenteli meg, a polgármester pedig már hagyományosan átveszi és megtöri. Az olimpiai láng a vásártéren dél körül lobban fel, majd lesz főzőverseny és gyermekprogramok, valamint minden egyéb, ami az előző években már megszokottá vált. Az idén annyi változás lesz, hogy eddig egyéniek voltak a játékok, most pedig áttérünk a csapatjátékokra. Ötfős csapatok jelentkezését várjuk. Fontos még megemlíteni, hogy egy településről kell, hogy érkezzenek ezen csapatok tagjai, tehát a településüket képviselik majd. Zentagunaras és Bácskossuthfalva máris bejelentkezett, a testvértelepüléseinket is meghívtuk, jelezték, hogy onnan is érkeznek csapatok. Az esti órákban Vojter Attila zenekara lép fel, azt követően pedig a sztárvendég a 3+2 zenekar lesz. A tervek szerint a sötétedést követően ezúttal is lesz majd tűzijáték – ismertette.

A parasztolimpia mindig többezres nézősereget vonzott a topolyai vásártérre. Korábban voltak egyéni nevezők még Amerikából is, tehát várható, hogy egy külföldről érkező csapatot is neveznek. Tomik Nimród Zvekán Péterrel fogja vezetni a parasztolimpia műsorát, felkonferálni a versenyszámokat. Egy-egy település akár több csapatot is nevezhet, a szokásos tréfás videóelőzetes is készül már. Bővebb tájékoztatás és nevezés a 063/850-8404 vagy a 063/107-7640 mobilszámon. A legügyesebb gazda megtisztelő címét egyelőre a tavalyi bajnok, Oroszi János gunarasi termelő viselheti. A 10. Vajdasági Parasztolimpia második helyezettje Kaszás Dávid, a harmadik pedig Szukola Zsolt lett.