2024. április 24., szerda

Megszólítani a család minden tagját

Programokban gazdag családi napot szerveztek Óbecsén

Gyermekeknek szervezett kézműves foglalkozások, főzőverseny, lovaglás, íjászkodás, lovas harci bemutató, egész napos kézműves kirakodóvásár és koncertek – ez jellemezte azt az egynapos családi napot, amelyet a Sólyom Lovas Rekreációs és Hagyományőrző Egyesület szervezett szombaton az óbecsei radarállomáson. A legkisebbek a különféle kézműves foglalkozásokon a nemezeléssel, az agyagozással, a gyöngyfűzéssel és a fafaragással ismerkedhettek meg.

A gyerekek többek között a fafaragással ismerkedtek meg (Fotó: Kancsár Izabella)

A gyerekek többek között a fafaragással ismerkedtek meg (Fotó: Kancsár Izabella)

– Ceruzatartót készítünk, amiket különféle módszerekkel díszítünk. Az a tapasztalatom, hogy a gyerekeknek tetszik ez a foglalkozás, leköti őket, egyre többen is jönnek – mondta Fülöp Attila, a bácsföldvári Ars in Ligno Fafaragók Egyesületének az elnöke.

Míg a gyermekek a kézműves műhelymunkák keretében ügyeskedtek, a felnőttek a bográcsba valót készítették. A főzőversenyre tíz csapat jelentkezett be, az általuk főzött halászleveket a Bajai Halászléfőző Lovagrend szakácsai értékeltek.

Nemezeltek a legkisebbek (Fotó: Kancsár Izabella)

Nemezeltek a legkisebbek (Fotó: Kancsár Izabella)

– Összesen száz pontot tudnak szerezni a versenyzők a halászlére. Osztályozzuk a halászlé színét, itt egytől húsz pontig terjedő pontszámot szerezhetnek a csapatok. A küllemet és az állagot egy egytől tizenöt terjedő skála alapján bíráljuk. Fontos magának a halnak, a húsnak a megjelenése is, például, hogy hogy van összevágva, erre legtöbb tizenöt pontot kaphatnak a csapatok, emellett a közbenyomásra is legtöbb tizenöt pontot adunk. Ugye a legfontosabb, hogy a halászlénak milyen az íze és a zamata, itt egytől 35-ig pontozunk. Ha szoros a verseny, akkor újra szoktunk kóstolni, és úgy próbálunk meg egy korrekt döntést hozni – ismertette az értékelés szempontjait Csémy László, a Bajai Halászléfőző Lovagrend tagja.

A hagyományápoló rendezvényt a helyi önkormányzat is támogatta.

– Az önkormányzat számára fontosak az olyan jellegű rendezvények, amelyeket civilek szerveznek. A szervezők helyiek, és ugye tudjuk, hogy a polgárok egymást szólítják meg, ez a rendezvény mindenkinek szól, azért is fontos a támogatása. Örömmel vagyunk itt mint támogatók és mint résztvevők egyaránt – közölte Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke.

A Bajai Halászléfőző Lovagrend szakácsai értékeltek a halászleveket (Fotó: Kancsár Izabella)

A Bajai Halászléfőző Lovagrend szakácsai értékeltek a halászleveket (Fotó: Kancsár Izabella)

A Családi nap elnevezésű rendezvényt az óbecsei Sólyom Lovas Rekreációs és Hagyományőrző Egyesület szervezte meg idén második alkalommal.

Egész napos kirakodóvásár várta a rendezvényre látogatókat (Fotó: Kancsár Izabella)

Egész napos kirakodóvásár várta a rendezvényre látogatókat (Fotó: Kancsár Izabella)

– Idén is színes programokkal készültünk, egész napos kézműves kirakodóvásár és különféle zenei programok várják az idelátogatókat. Fellép Óvári Dániel zenész és a magyarországi Karakürt zenekar. A lovas harci bemutató során egyesületünk tagjai bemutatják, hogy őseink a tizedik században hogyan mentek a csatába, hogyan harcoltak, hogyan vadásztak, ez mind az akkori élethez tartozott, ezt próbáljuk feleleveníteni – mondta Becsei Árpád, az óbecsei Sólyom Lovas Rekreációs és Hagyományőrző Egyesület elnöke. A rendezvény főszervezője hozzátette, hogy a jövő héten négynapos hagyományőrző lovas tábort tartanak, ahol a nomád életvitelt mutatják majd be a gyerekeknek. Különféle kézműves foglalkozások várják a résztvevőket, de a lovaglás alapjait is elsajátíthatják a táborozók.