2024. április 20., szombat

A HPV elleni oltás Magyarkanizsán is elérhető

A humán papillomavírus a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírusos fertőzés. Még mielőtt a fiatalok megkezdenék a szexuális életüket, ajánlott a védőoltás felvétele – hangsúlyozta dr. Lázár Sarnyai Nóra gyermekorvos. A Magyarkanizsai Egészségházban is elérhetővé vált a védőoltás, és folyamatosan lehet azt kérni, a 9 és 19 év közöttieknek ingyenes, a többieknek fizetni kell érte.

– Ez egy nem kötelező, de ajánlott oltás, mellyel azt szeretnénk elérni, hogy a fiatal populációt ösztönözzük a minél hatékonyabb küzdelemre, még mielőtt találkoznának a vírussal. Amikor egy betegséggel találkozunk, fertőzésen esünk át, a szervezetünk maga is képes ellenanyagokat termelni. A védőoltások segítségével mindenfajta előzetesen átesett betegség nélkül tudunk hatékonyan ellentesteket termelni, amelyek aztán később megvédenek bennünket a fertőzésektől – magyarázta a doktornő, aki szerint ez a fajta vírus nagyon elterjedt, és több mint 200 típusa ismert.

– Vannak kifejezetten rákkeltő vírustípusok, míg mások különböző kinövéseket okoznak. Ezek szexuális úton terjedő vírusok, melyekkel mindannyian találkozunk életünk folyamán. Amikor megfertőződünk, ezek a vírusok hosszan ott maradnak a szervezetünkben. Egy egészséges ember képes arra, hogy a saját immunmechanizmusainak köszönhetően megszabaduljon egy-két év alatt a vírusok nagy százalékától. Az oltott emberek sokkal könnyebben és hatékonyabban megszabadulnak ezektől. Azok a vírusok, melyektől nem tudtunk megszabadulni, egy bizonyos idő elteltével kiváltanak különböző reakciókat a szervezetben, és képesek daganatos megbetegedésekhez vezetni. A humán papillomavírus a méhnyakrák, a hímvessződaganat, a száj-, a garat-, a végbéldaganatok megjelenéséhez is hozzájárulhat, valamint nemi szerveken megjelenő szemölcsök kialakulásához is vezethet – tudtuk meg. Ha már megfertőződött valaki, nagy hatékonysággal lehet gyógyítani, de ennél fontosabb, hogy megelőzhető.

– A védőoltással a fiatalokat szeretnénk megcélozni, akik potenciális veszélyforrások a vírus terjedéséhez. Az idősebb korosztály megfelelő életmóddal és rendszeres szűréssel tehet a vírus terjedése ellen, de ők is felvehetik a védőoltást kezelőorvosukkal konzultálva, hisz 45 éves korig beadható. Magyarkanizsán folyamatosan kapjuk a védőoltásokat, és a fiatalok ingyen megkaphatják azt – mondta a doktornő.

15 éves korig a gyerekek kétszer kapnak oltást, az idősebbeket három oltással látják el, és ingyenesen igényelhető a magyarkanizsai egészségházban 9-től 19 éves korig. A 062/789-449-es telefonszámon jelentkezhetnek és érdeklődhetnek a szülők, akik szeretnék beadatni gyermekünknek a szexuális élet megkezdése előtt a javallott, de nem kötelező oltást, mellyel kivédhetők a betegségek.