2024. április 20., szombat

A múlt, amely összeköt

Felállították Virágh Gedeon huszár őrnagy első külhoni emléktábláját – A kishegyesi csata 173. évfordulójára emlékeztek

A kishegyesi helyi közösség szervezésében tartottak megemlékezést és alkalmi műsort a kishegyesi csata tiszteletére. A program csütörtök délután szentmisével kezdődött, majd a templom melletti szoborparkban folytatódott. A rendezvényen jelen volt többek között dr. Kaizinger Tibor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának első beosztott konzulja, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Sárközi István, a községi képviselő-testület elnöke, valamint Kishegyes község és a helyi közösség elöljárósága.

Az idei megemlékezés abban volt más a korábbiakhoz képest, hogy egy emléktáblát avattak fel, mégpedig a kunszentmiklósi születésű Virágh Gedeon huszár őrnagy emlékére, aki részt vett a kishegyesi csatában is. A táblát Kunszentmiklós önkormányzata ajándékozta Kishegyesnek, és az ottani önkormányzat képviselői jelen voltak az ünnepségen. Bődi Szabolcs, Kunszentmiklós emeritus polgármestere arról beszélt a médiának, hogy Virágh a tetteivel beírta Kunszentmiklós nevét a magyarság történelemkönyvébe.

A megemlékezés résztvevői (Lakatos János felvétele)

A megemlékezés résztvevői (Lakatos János felvétele)

– Virágh Gedeon volt az, aki az 1848/49-es események alatt a legtöbb magyar huszárt hazahozta külhonból. Prága fölül indult, és kilenc nap alatt több mint 600 kilométert tett meg huszáraival, ellenséges területeken keresztül. Ezek után csatlakozott a magyar szabadságharc küzdelmeihez, és végigharcolta, öt hetet kivéve, amikor egy ágyúgolyó eltalálta a derekát, és eltörtek a bordái. Az öt hét pihenő után a csornai csatába tért vissza, ahol győztek, utána pedig erőltetett menetben a Délvidékre jöttek, ahol Kishegyesnél a magyar szabadságharc utolsó győztes csatáját vívták meg, Guyon tábornok vezetésével – mondta a polgármester, majd arról is szólt, hogy a 2022-es évet Kunszentmiklós Virágh Gedeon-évnek nyilvánította. Napjainkban újra erőt merítünk az ő életéből, mert a mai csaták kevésbé láthatóak, mint az akkoriak, mégis bízni kell abban, hogy a Teremtő akaratából Magyarország megmarad – mondta Bődi.

Fontos, hogy az egyetemes magyar történelmet a délvidéki magyarság az anyaországgal összefogva együtt írja a mai napon is – mondta a médiának Kovács Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi parlamenti képviselője.

– Fontos kiemelni, hogy itt most két település, Kishegyes és Kunszentmiklós történelme forrt egybe. Tudni kell, hogy a felavatott emléktáblát Kunszentmiklós önkormányzata adományozta Kishegyesnek. Ez az emléktábla mementóként fog szolgálni, és mindig emlékeztetni fog bennünket, hogy az anyaország nem hagyja magára a határon túl rekedt nemzettársait. A mai világ kihívásaival együtt, összefogva szállunk szembe – fogalmazott Kovács.

Az emléktábla állításának ötlete a kunszentmiklósi versvándor, Tóth Péter Lóránt és kishegyesi barátja nevéhez köthető.

Virágh Gedeon emléktáblájának leleplezése (Lakatos János felvétele)

Virágh Gedeon emléktáblájának leleplezése (Lakatos János felvétele)

– Az itteni barátommal, Kormos Ferenccel, aki a helyi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola tanára, sok-sok éve ismerjük egymást. Sok átbeszélgetett kishegyesi este és éjszaka után fogalmazódott meg bennünk az az elszánás, hogy Kunszentmiklóst és Kishegyest kössük össze, Virágh Gedeonon keresztül. Így született meg az az ötlet, hogy a kishegyesi csata emléknapján táblát állítsunk városunk híres szülöttjének – mondta Tóth, majd azt is megtudtuk tőle, hogy Kunszentmiklós és Kishegyes között kerékpáron tette meg az utat.

– Vasárnap indultam Kunszentmiklósról, Virágh Gedeon sírjától, és azon az útvonalon jöttem ide, amelyen ő is vezette katonáit. Tehát a Kunszentmiklós–Kalocsa–Baja–Zombor–Nemesmilitics vonalon. Ők földúton közelítették meg Kishegyest, én a Topolyai utat választottam, mert kicsit biztonságosabb volt a kerékpár szempontjából. Ha Virágh Gedeonra tekintek, akkor megdöbbent, hogy a szabadságharc ideje alatt több ezer kilométert járt be a Kárpát-medencében, és számos ütközetben vett részt. Ez a fiatalember a maga 23-24 évével mindent megtett, hogy a lehetőségeihez képest szolgálja a hazát. Vezette a katonáit a csatákban, és példát mutatott, még sérülten is. Az ő példamutatása iránytű tud lenni nekünk is, ma, 2022-ben – fogalmazott a versvándor.