2024. április 23., kedd

Néptánc és népzene éjjel-nappal

Adán ma este gálaműsorral zárul a Vadvirág-tábor

A héten felszabadultan és tartalmasan zajlott a Vadvirág Hagyományápoló Kör szervezésében Adán, a lóversenypályán a 28. Vadvirág Néptánc- és Népzenei Tábor, ahol délelőtti és délutáni néptáncoktatás mellett népzeneoktatás, változatos kézműves-foglalkozások, esténként táncházak, koncertek, ismeretterjesztő előadás várta a közel száz táborlakó fiatalt. Az egyhetes tábor ma, szombaton 20.30-kor zárul a gálaműsorral, amelyre a szervezők szeretettel várják a nagyközönséget, hiszen a táborlakók bemutatják mindazt, amit az elmúlt egy héten elsajátítottak – tudtuk meg Varga Lillától, a Vadvirág HK oktatójától és a tábor egyik szervezőjétől.

– Immáron ez a 28. Vadvirág Néptánc- és Népzenei Tábor, ahol a gyermekek délelőttönként és délutánonként néptáncoktatáson vesznek részt, illetve 14 és 17 óra között népzeneoktatáson. A haladók, a 7. és 8. osztályos, valamint a középiskolás korosztály Vág–Garam közi táncokat tanul Kirch Zoltán és Podpácz Beáta vezetésével, illetve megismerkednek a kalotaszegi táncokkal is. A 3., 4. és 5. osztályos gyermekek szilágysági táncokat tanulnak Both József és Szabó Zsanett vezetésével. Az 1. és 2. osztályosok Resócki Rolland irányításával megismerkednek a moldvai táncokkal. A táborban az óbecsei Fokos zenekar kíséri a táncosokat. A helyszínen délelőttönként, 9 és 11 óra között vannak óvodásfoglalkozások is Kovács Franciska és Raffai Anikó vezetésével. A táborban tamburát oktat Zombori Péter három korcsoportban is, illetve pásztorfurulyán tanítja muzsikálni a gyermekeket Hényel Gábor. Nagy örömünkre szolgál, hogy sok gyermek jelentkezett a zeneoktatásra, a tambura nagyon népszerű a táborban. Nagy az érdeklődés a néptánc iránt is, ami azt jelenti, hogy minden táborlakó táncol délelőtt és délután is. Körülbelül hetven táncosunk van, valamint húsz óvodásunk, illetve ha ehhez még hozzászámoljuk az oktatókat és az egyéb rendezvényszervezőket, akkor száz lakója van az idei Vadvirág-tábornak. A gyerekek zömében helybeliek, de nagy örömünkre érkeztek résztvevők Péterrévéről, Újvidékről, Szenttamásról és Szegedről. A táborlakóknak délutánonként tartunk kézműves-foglalkozásokat is. Nemezelés, agyagozás, gyöngyfűzés, varrás és barkácsolás közül választhatnak. A nemezelést Katarina Šturc tanítja, a varrást Polyák Szollár Anna, a barkácsolást a Kreastol Klub tagjai, az agyagozást Ózsvár Péter, a gyöngyfűzést Ökrös Csilla – foglalta össze a tábori tevékenységet Varga Lilla.

A Vadvirág-táborban teljes ellátást biztosítanak a résztvevőknek, akiket sátrakban szállásoltak el a lóversenypályán. Varga Lilla megjegyezte, hogy minden évben igyekeznek bővíteni a kínálatot, és megfelelő körülményeket biztosítani a táborozáshoz. Ezért az idén három nagy méretű sátrat állítottak fel a néptáncoktatásra, a legidősebbek pedig a csűrben táncolnak.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy sikerült ismét az adai lóversenypályán megszervezni a táborunkat, illetve nagy szülői összefogással sikerült mindent előkészíteni, így a jó bevált rend szerint elindulhatott a tábor. A helyszínen esténként a fiataloknak programok vannak, ezek fél kilenctől kezdődnek, és utána táncház veszi kezdetét. Volt hangszerbemutató, folkkvíz nevű játék, könnyűzenei est, amelyen Virág Imre és barátai léptek fel, megrendeztük az oktatók estjét, volt Ki mit tud? vetélkedő, és tábortüzet is gyújtottunk. Szombaton este lesz a hagyományos gálaműsor a táborban, amelyet fél kilenctől tartunk meg a csűrben – nyilatkozta Varga Lilla.