2024. március 29., péntek
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

A világbajnok dán hajrázott a legjobban

Egy, az Alpokból a Pireneusok irányába átvezető szakasz volt a Tour de France tegnapi műsorán, a mezőny Kelet-Franciaországban kanyargott közel 200 kilométeren át. Ezúttal is nagy csata zajlott a korai szökésbe való bekerülésért, végül hét bivalyerős ember (Filippo Ganna, Matteo Jorgenson, Fred Wright, Stefan Küng, Mads Pedersen, Hugo Houle, Quinn Simmons) rázódott össze a bolyban, amely bár nem kapott túl nagy szabadságot, a legfeljebb néhány perces előny is elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a hajrához közeledve egyre nyilvánvalóbb legyen, ők küzdhetnek meg a részsikerért.

A folyamatosan hullámzó, bár komoly kaptatókat nem tartalmazó terepen egyedül Simmons szakadt le a hajrára, a megmaradt hatos pedig szépen összedolgozott, egészen addig, amíg a 2019-es világbajnok Pedersen meg nem kínálta a társait egy kategorizálatlan emelkedőn. A dánnal csak a brit Wright és a kanadai Houle tudott lépést tartani, hátul a két kiemelkedő időfutam-specialista Jorgensonnal kiegészülve képtelen volt visszaérni az első trióra, így az küzdhetett meg a győzelemért. A felvezetés kényszerből a legrosszabb hajrás Houle-ra hárult, aki nem tett csodát, amikor pedig Pedersen megindította saját sprintjét az enyhe emelkedőn, végsebességének köszönhetően már a célvonalon is ünnepelve haladhatott át.

A főmezőny mintegy 15 kilométerrel a befutó előtt adta fel az eredménytelen üldözést, végül közel hatperces hátránnyal érkezett célba. Az összetett élmezőnyében nem változott semmi.

Ma a tegnapihoz hasonló hosszúságú, Saint-Étienne és Mende közötti távval folytatódik a viadal, amelynek végén lesz egy három kilométeres meredek fal, amelyen akár az összetettben is kialakulhatnak különbségek. Vasárnap egy dimbes-dombos, kétszáz kilométer feletti etappal zárul a középső hét.

Végeredmény, 13. szakasz (Bourg d’Oisans–Saint-Étienne, 192,6 km): Mads Pedersen 4:13:03 óra, Fred Wright, Hugo Houle a. i., Stefan Küng +30 mp, Matteo Jorgenson a. i., Filippo Ganna +32 mp stb. Az összetett állása: Jonas Vingegaard 50:47:34 óra, Tadej Pogačar +2:22, Geraint Thomas +2:26, Romain Bardet +2:35, Adam Yates +3:44, Nairo Quintana +3:58, David Gaudu +4:07 perc stb.