2024. április 20., szombat

Néptánc és kézműves-foglalkozások

A negyedik Hatetudnád népművészeti tábor Zentán – Ma délután gálaműsor

Nagy érdeklődés mellett zajlik és ma, pénteken a gálaműsorral zárul Zentán a negyedik Hatetudnád népművészeti tábor a Petőfi Sándor Általános Iskolában. Az óvodásoktól a kamaszokig csoportokban folyik a munka. A Picinke Cinkék csoportot Tarapcsik Hajnalka (óvópedagógus), Gulyás-Szabó Luca és Gergely, a Csöpp Csókák csapatot Boros Emese és Hajnal János (óvópedagógus, táncoktató), az Apró Cankókat Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs, a Kamasz Szajkók csoportját Számfira-Nagy Zita és Számfira Máté oktatja.

A Hatetudnád népművészeti táborban folyó munkáról Lázár Zita szervezővel beszélgettünk.

– Tavalyhoz képest gyarapodott és a százat is meghaladja a részt vevő gyerekek száma. Idén már négy tánccsoportot alakítottunk ki, háromévestől tizennégy éves korosztályig. A kicsiknél ebéd után altatás is van, velük többnyire játékos foglalkozás zajlik. A tánccsoportok mellett két kézművescsapat, egy fiatalabb és egy idősebb korosztály serénykedik. Négyfajta népi kézművestechnikával ismerkednek a gyerekek, van bőrözés, amikor is kis tarsolyokat készítenek bőrből, és rézlemezkékkel díszítik őket. Van továbbá szövés és fonás, különböző fonástechnikákat, például körmön fonást tanulnak, azután gyöngyfűzés és nemezelés is – mondta a szervező, és így folytatta:

– A néptáncoktatásban a legkisebbekkel a két tánctanár mellett óvodapedagógus dolgozik. A nagyobb csoportokban a táncosok dunántúli ugrósokat tanulnak. Az oktatók választottak a korosztályoknak megfelelő anyagot, és a tanultakat bemutatják a ma, pénteken fél négykor kezdődő gálaműsorban, amelyre szívesen várunk minden érdeklődőt – fogalmazott Lázár Zita, és hozzátette:

– A tábor napi munkája a megszokott menetrend szerint zajlik, a szülők nyolc órára hozzák a gyerekeket. Az első másfél óra munkával telik, gyakorlás után, amikor elfáradnak a gyerekek, uzsonnát, tízórait kapnak, és ilyenkor van egy kis szabad foglalkozás, játék, számháború, ugrálókötelezés, labdázás az udvaron. A pihenő után ebédig folytatódnak a próbák és a kézműves-foglalkozások, majd a Bali vendéglőben ebédelnek a gyerekek. A vendéglőben a táborozóinknak gyermekbarát menüt állítottak össze. Délután a két kisebb csoportban alvás van, a többiekkel pedig folytatódnak a foglalkozások – foglalta össze Zita a tábori tevékenységeket.