2024. április 25., csütörtök

Kőkorszaki álom

A Vajdasági Múzeumban ma megnyíló régészeti tárlat októberig lesz látogatható

Pénteken este kilenc órakor nyílik meg a Neolitkori álom címet viselő tárlat, a Vajdasági Múzeumban.

A tárlat az Európa Kulturális Fővárosa keretében megálmodott, a Béke vára elnevezést viselő programív része. Az újkőkorszak idejéből származó, gazdag archeológiai hagyatékot bemutató kiállítás a Vajdasági Múzeum és a Szerb Nemzeti Múzeum együttműködésében valósul meg, mely által közel egy évszázad eredményes régészeti kutatását felölelően nyerhetünk rálátást az újkőkorszakban tájainkon élő emberek életvitelére.

A Vajdasági Múzeum előcsarnokában megtartott alkalmi ünnepségen Igor Mirović, tartományi kormányfő mond ünnepi beszédet, egyben megnyitja majd a kiállítást. Jelen lesz mgr. Tijana Stanković Pešterac, a Vajdasági Múzeum és mgr. Bojana Borić Brešković, a Szerb Nemzeti Múzeum igazgatója, továbbá Nemanja Milenković, az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa Alap igazgatója. A tárlat megnyitója kapcsán vetítést is rendeznek, a közönség megtekintheti a MetaHuman című alkotást, amelyben a híres Lepenski Vir régészeti lelőhely középső középkorból származó ősembere elevenedik meg, számítógépes technikák segítségével.

Az időszámításunk előtti 6200–4500 közötti időszakot felelevenítő kiállítást október 15-éig látogathatja a közönség.

A Béke vára elnevezést viselő programív egyébként csak egyike az Európa Kulturális Fővárosa projektet alkotó több eseményegyüttesnek. A teljes program és bővebb információk a novisad2022.rs honlapon érhetők el.