2024. március 29., péntek

Napsütötte vidámságok

Zentagunarason megkezdődött a nyári szünidei tábor

A zentagunarasi gyerekek nemcsak azért várják a szünidőt, mert akkor nincs tanítás, hanem a Napsütötte nyári tábor miatt is, amely egész nyáron vár rájuk. Minden kedden és csütörtökön izgalmas foglalkozásokat tartanak számukra a tájházban. A tábor elkezdődött, és a héten a Csipkerózsa kézimunkacsoport tagjai tartanak foglalkozásokat a gyerekeknek. Baranyi Valéria, a csoport vezetője arról számolt be, hogy minden évben részt vesznek a tábor munkájában.

– Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeket kézművességre szoktassuk, neveljük. Szeretnénk megmutatni nekik, hogy milyen egyszerűen tudnak dolgokat készíteni, amivel utána játszhatnak. Főleg játékokat készítünk. Az idén két témánk van, a 4–7 éveseknek egy kis szmájlit készítettünk ruhaanyagból, amit nagy örömmel csináltak. A következő héten pedig egy nagyobb méretű nyuszit fogunk készíteni az idősebb gyerekekkel. Azt varrni, ragasztani fogjuk, a lényeg, hogy kézzel dolgozunk rajta, és játszhatnak vele, miután elkészül – mondta el Baranyi, majd arról is szólt, hogy nagyon nagy az érdeklődés a tábor iránt.

– Az idén is heti két alkalommal vannak foglalkozások, és akár negyven-negyvenöt gyerek is összejön alkalmanként. A gyerekek nagyon szeretnek jönni, és a fiatalabbakat az anyukák is elkísérik. Sokszor itt maradnak, és segédkeznek, kicsit foglalkoznak a gyerekekkel. Ez nagyon jól jön nekünk, mert minden kisgyereknek személyesen kell segíteni, van olyan is, aki most fogott először tűt a kezében – mondta el a csoportvezető, majd azt is megtudtuk tőle, hogy a kézimunkacsoport az idén nagyon aktív. Az elmúlt két év járványhelyzete miatt nem tudtak összejöveteleket szervezni, így most szinte hetente találkoznak. Voltak a MIRK-en, és hamarosan részt vesznek a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének kiállításán. A zentagunarasi újkenyér-napi ünnepségen is részt fognak venni, ami idén igen nagyszabású lesz.

A Csipkerózsa kézimunkacsoport tagjai foglalkoznak a gyerekekkel (Lakatos János felvétele)

A Csipkerózsa kézimunkacsoport tagjai foglalkoznak a gyerekekkel (Lakatos János felvétele)

A Csipkerózsa kézimunkacsoport mellett a nyári tábor lebonyolításában részt vesz a Zentagunarasi Ifjúsági Szervezet, a Mag Hagyományápoló Egyesület, a Fáklya Önkéntes Tűzoltótestület, az Armida Nőszervezet, valamint a Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület. A továbbiakban népi játékos foglalkozásokat tartanak, lesz kerékpározás, és megismerkedhetnek a méz készítésének folyamatával. Az idén is lesznek tűzoltós vizes játékok és az újrahasznosítással kapcsolatos foglalkozások is, valamint kincskeresés a falu területén, és bemutatkoznak a cserkészek. Az idei év újdonsága, hogy a Bethesda Szeretetszolgálat tagjaival is tartanak közös foglalkozást, hogy a gyerekek megismerjék és elfogadják a fogyatékkal élő embereket. A zárónapon, augusztus 18-án játszónapot tartanak, és meghívnak minden résztvevőt és előadót.

Az idei zentagunarasi tábort támogatja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, a zentagunarasi helyi közösség és Topolya község önkormányzata.