2024. április 26., péntek

Megnyílik a kettes számú rendelő a Fő utcán

A Topolya keleti részében lakók egészségügyi ellátása egyszerűsödik

Hétfőtől, július 18-ától ismét rendel majd orvos a topolyai Fő utcán található úgynevezett kettes számú rendelőben. Szatmári Adrián polgármester a munkatársai kíséretében tekintette meg tegnap a felújított részleget, valamint jelen volt Holló Dániel, a topolyai helyi közösség tanácselnöke, Fekete Bánov Ágnes, a végrehajtó bizottság elnöke és dr. Illés Csilla, a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház igazgatója. A munkálatok tavaly kezdődtek, a beruházás költségeit a helyi járulékból fedezték. Egyetértettek abban, hogy jó hír ez a város keleti részében, a Csantavéri úton, illetve a Karkatur (Mićunovo) részben lakók számára, mivel a jövőben nem kell kötözésre, rutinvizsgálatokra az egészségház központi épületébe menniük, amely távol esik ettől a rendelőtől. Az igazgatónő elmondta, hogy amikor korábban működött ez a rendelő, naponta ötven-hatvan személy is felkereste, ami valójában túlmutat egyetlen általános orvos normáján, ezért a későbbiekben szükség esetén az egyelőre a délelőtti órákra korlátozott rendelési időszakot ki is bővíthetik. Hétfőtől 6.30–13.30-ig tart majd a rendelő munkaideje. Fél munkaidővel azonban hamarosan a délutáni órákban is beindulhat a rendelés.

Holló Dániel elmondta, hogy az eddigi, kevésbé hatékony fűtést is korszerű gázfűtés váltja fel a tervek szerint, ami egy következő beruházás lesz, és reményei szerint még a tél beállta előtt sikerül kivitelezni. Fekete Bánov Ágnes felhívta a figyelmet, hogy a helyi járulékból mintegy 3 millió dinárt költöttek a rendelő felújítására. A beruházás nem valósulhatott volna meg a helyi járulék nélkül, ami egyértelműen jelzi, milyen sokat jelent a polgároknak ez a fajta hozzájárulása.

Dr. Illés Csilla az önkormányzat és a helyi közösség vezetőivel a felújított rendelőben

Dr. Illés Csilla az önkormányzat és a helyi közösség vezetőivel a felújított rendelőben

Szatmári Adrián polgármester elmondta, hogy az önkormányzat mindenben igyekszik segítséget nyújtani, ami a polgárok egészségügyi ellátásának javítását szolgálja. Fontosnak tartja a kettes rendelő működését, mert a környékbelieknek így nem kell a jövőben a távoli egészségházba utazniuk. Hozzátette, hogy a helyi közösségekben működtetett falusi rendelők fenntartásához 8 millió dinárral járulnak hozzá, a pénzt előirányozták a községi költségvetésben. Emellett az infarktust szenvedett betegek Kamenicára történő gyors szállítására is előirányoztak egy 3 milliós tételt a költségvetésben.

ISMÉT VANNAK KORONAVÍRUSSAL FERTŐZÖTT SZEMÉLYEK

Dr. Illés Csilla elmondta, hogy a Covid-rendelőben naponta átlagosan öt-tíz páciens jelentkezik tünetekkel, emellett a gyermekosztályon és a nőgyógyászati részlegen is jelentkeznek koronavírus-fertőzésre jellemző tünetekkel a páciensek. Az utóbbi időben a fertőzöttek száma ismét megnőtt, de enyhe tüneteket tapasztalnak, az influenzához hasonló szimptómákkal fordulnak orvoshoz a betegek. Kórházi kezelésre csak nagyon kevés személyt kellett az utóbbi időben beutalni. Az igazgatónő felhívta a figyelmet, hogy a csökkenő esetszámok és a korlátozások feloldása ellenére nem kellene úgy viselkedni, mintha nem lenne jelen a vírus. A maszk viselése továbbra is ajánlott, illetve ajánlott mindenkinek vigyázni saját magára és a hozzátartozóira, a környezetében lévőkre. Hozzátette, hogy az egészségház különböző részlegei a megszokott munkaidőben dolgoznak. Az oltópontokon gyér az érdeklődés a vakcina felvétele iránt. Heti két alkalommal lehet az egészségház által működtetett oltóponton a védőoltást felvenni.