2024. április 25., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Szuperhős

A szuperhős főnév a hatvanas években jelent meg a magyar szóhasználatban. Napjainkra megsokszorozódott az előfordulása. Íme néhány példa:. A hihetetlen teljesítményekre képes szuperhős tulajdonképpen a tudós alakját testesítette meg. – Televíziós sorozatok százai ontják a szuperhősöket. – Papírra se merne vetni igazi szuperhősöket, akik minden erényt egyesítenek magukban. – A film Angyal-szerű szuperhőse (…) nem egyszerűen bűnözőket leplez le és tesz ártalmatlanná. – James Bond és a hozzá hasonló szuperhősök családja egyre inkább terebélyesedik.

Rendszerint olyan kitalált szereplőre vonatkozik a szuperhős, aki hősies tetteivel segít az embereken és védelmezi az igazságot (Superman, Batman, Thor, Pókember, Vasember stb.). Többnyire emberfeletti vagy különleges képességű, illetve fejlett technikai eszközökkel van ellátva. Általában álruhát visel, hogy megőrizze titkos személyazonosságát. Némely szuperhősnek egyáltalán nincsenek emberfeletti képességei, viszont kimagasló tehetség különböző küzdősportokban vagy tudományokban. Mások felszerelésüknek köszönhetik emberfeletti erejüket.

Különböző típusú hősök szerepelnek: a hős hihetetlen testi erejű, testalkata tekintélyt parancsoló, robusztus, szinte sebezhetetlen; a hősnek természetfeletti, mágikus ereje van; a hős valamilyen küzdősportnak a mestere; a hős egy vagy több kézifegyver forgatásában mutat kiváló tehetséget; a hős közönséges ember, akinek technikailag fejlett páncélzata biztosít fölényt ellenfelével szemben; a hős műszaki tudásával különböző szerkezeteket és eszközöket hoz létre, melyekkel felveheti a harcot a bűnözés ellen stb.

A szuperhősök főként képregények oldalain tűnnek fel, az ő történeteik váltak dominánssá az amerikai piacon. A ma népszerű szuperhősök többségét két nagy képregénykiadó, a Marvel Comics és a DC Comics hívta életre. Rádiójátékokban, tv-sorozatokban, filmekben és egyéb médiában is jelennek meg szuperhősök.

A szuperhős melléknév is létrejött, olyan személyre utalnak vele, akit rendkívüli  erejűnek, képességűnek tart a környezete: A mindig türelmes, sosem kiboruló szuperhős szülők tökéletességét kritizálja. – Így néz ki egy szuperhős apa póló. – Sharkboy és Lava Girl szuperhős szülőként jelennek meg, akiknek van egy lányuk, akinek cápa és láva ereje van. – A valaha szuverén szuperhős szülők immáron a családtagjaikkal együtt fáradoznak azon, hogy megtisztíthassák a világot a bűnözőktől. – A szuperhős szülő elérhetetlen idea. – Nem létezik szuperhős tanár. – Éljenek a szuperhős pedagógusok!