2024. április 25., csütörtök

Felgyorsult tempóban

Egyik koncert sem olyan, mint a másik – Mezei Szilárddal beszélgettünk zenéről és fellépésekről

A nyár általában aktívabb időszakot jelent a zenészek számára, hiszen ilyenkor a fellépési lehetőségek kibővülnek a szabadtéri koncertekkel és fesztiválokkal is. Sokan most így a pandémiás bezártság után úgy érzik, hogy még több lett az esemény, így minden adott az elmaradt együttlétek bepótlásához. Mezei Szilárd zeneszerzőt, zeneművészt is felgyorsult tempó közepette értük el. Akárcsak a művészet, Mezei Szilárd sem ismer határokat, továbbra is több formációban játszik, nemzetközi összetételűben is, együttműködik más ismert, világhírű zenészekkel is, és ahová csak lehet – határon innen és túl – elviszi a magas fokú zenei élményt. Nemrég Phil Mintonnal tett egy kis régióbeli körutat, amely során május végén a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban is felléptek. Mezei Szilárd elmondása szerint a mini turné jól sikerült, mindketten nagyon élvezték és már el is kezdték tervezni a további együttműködést.

Mezei Szilárd neve már jó ideje a színházzal is összeforrt, több előadásnak is a zeneszerzője volt, legutóbb az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként, az Újvidéki Színház és a Kosztolányi Dezső Színház koprodukciójában létrejött, Lovas Ildikó Amikor Isten hasba rúg regénye nyomán Urbán András rendezésében készült azonos című előadáshoz komponált zenét. Az előadás bemutatója június első felében volt Újvidéken, azután pedig Szabadkán is. Azelőtt a Szegedi Szimfonikus Zenekar felkérésére írt egy szimfonikus darabot, a Krétakörvirágot, amelynek ősbemutatója május 30-án volt Szegeden a Magyar Klasszikus Zene Napja programsorozat keretében.

Mezei Szilárd a fesztiválok gyakori fellépője is, nemrég Németországban zenélt egy nemzetközi fesztiválon, de játszott az idei Dombos Festen is, a Túl a Tiszán innen zenekarral.

A minap a vezetésével elkezdődött a nyolcadik Nemzetközi Improvizatív Zenei Műhely Zentán, a VMMI szervezésében. A műhelymunkára tizenöten jelezték a részvételüket, a zárókoncert pedig vasárnap lesz 19.30-kor, a Zentai Magyar Kamaraszínházban.

– Ez egy olyan esemény lett, amit már többen is előre bejegyzünk a naptárunkba. Ezek a műhelymunkák, összejövetelek, találkozások nemcsak a zenéről szólnak, hanem a barátkozásról, a beszélgetésről is. A fő cél mindig összehozni az embereket, a zenészeket, hogy együtt alkothassunk egy jót. Pont az, amire a covidos bezártság idején nem volt lehetőség, és ami már nagyon hiányzott. Ez a műhelymunka teljesen improvizációs, tavaly a barokk zenével foglalkoztunk jobban, idén a jazzel. Az ilyen találkozások mindig nagyon jól sikerülnek, kiváló a hangulat, ezért mindig nagyon várjuk – emelte ki Mezei Szilárd, aki újabb tervekről is szólt.

Ahogyan azt megtudhattuk, a Köszönjük, Magyarország pályázatán nyert támogatást szólókoncertekre fordítják, aminek hamarosan lesz egy ún. előállomása, szeptemberben pedig folytatódik Magyarországon. Az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa programsorozaton belül egy koncertre is sor kerül majd, amelyen tizenkét tagú zenekarral lép fel teljesen új dalokkal, amiket mostanában ír. Nemrég pedig befejezett egy vonósnégyesre írt szerzeményt, amit a szegedi Kosztándi Vonósnégyes fog játszani Kolozsváron augusztusban. A tervek szerint októberben ismét találkozik majd Evelyn Glennie skót ütőhangszeressel és zenésztársaival, aminek egyik állomása egy újvidéki koncert lesz. Mezei Szilárd a pandémia előtt is zenélt már Evelyn Glennie-vel, akkor Michael Jefrey Stevensszel és Jon Hemmersammel társulva a The Core-tet Project improvizációs zenei albumot készítették el.

A fent leírtakkal a teljesség igénye nélkül vázoltuk fel, hogy mennyire eseménydús ez az időszak:

– A Covid után összejöttek a dolgok, nem is csoda, hiszen sokáig semmi se történt. Ez persze jó és örömet jelent, még akkor is, ha kevés időbe sok mindent kell bezsúfolni. Ez az időszak erről szól – hallottuk Mezei Szilárdtól, akit a közelgő szólókoncertekről is kérdeztük.

– Improvizatív lesz, és ez nem olyasmi, amire fel lehet készülni. Ez benne a kihívás. Teljesen kiürítem az agyam, semmit sem gondolok ki előre, és amikor elindul a koncert, akkor születik meg a zene, ott kezd el saját életet élni. Egymást követő koncertek esetén lehetnek bizonyos kapcsolódási pontok, de az, hogy milyen lesz, nagyon sok mindentől függ, attól is, hogy pont akkor hogyan érzem magam, milyen a hely, ahol játszok, milyenek a körülmények, milyen a közönség. Így egyik koncert sem olyan, mint a másik – mondta Mezei Szilárd.