2024. április 18., csütörtök

Vizsgálatok a gáztalanító érdekében

Zentán nem alaptalanul folyatják ki a termálkút vizét

A napokban a Népkertben sétálók arra lettek figyelmesek, hogy a 2013-ban kifúrt zentai termálkút vizét csővezetéken keresztül folyatják ki a szabadba. Az erről készült videót az egyik zentai lakos feltöltötte a közösségi oldalra, amelyen hozzászólásokban sokan próbálták megfejteni, hogy miért is engedik ki a „semmibe” a termálkút vizét. Az eset kapcsán felkerestük Sztantity Szebasztiánt, a zentai önkormányzat gazdasági ügyekért felelős tanácstagját, aki napilapunknak elmondta, hogy Zenta község tavaly támogatást nyert a tartományi regionális fejlesztési titkárság pályázatán a tervdokumentációra, amely a termálkút gáztalanító berendezésének kiépítésére vonatkozik. A helyi önkormányzat tisztségviselője szerint ehhez viszont különböző vizsgálatokat kell elvégezni a termálkútnál, amelyek most vannak folyamatban.

– Ez egy víz-, illetve gázmennyiséget megállapító vizsgálat, aminek eredménye alapján lehet kérelmezni a vízhasználati engedélyt az illetékes szervektől – jegyezte meg a községi tanács tagja. Elmagyarázta, hogy a gáztalanító olyan berendezés, amelynek segítségével szét lehet majd választani a kútból feltörő metángázt és a vizet. Enélkül ugyanis a föld mélyéről feltörő víz robbanásveszélyes. Sztantity Szebasztián reméli, hogy a tervdokumentáció megszerzését követően a berendezés beépítése is mihamarabb megtörténik, mivel ezt követően határozhatnak a termálkút hasznosításáról. A zentai önkormányzat 966 000 dinár tartományi támogatást nyert a tervdokumentáció befejezésére, a projektum összértéke pedig 1 460 000 dinár.

A zentai termálkút fúrása 2013-ban fejeződött be. A létesítményt az év január 28-án adta át Bojan Pajtić akkori tartományi kormányfő Nebojša Malenkovićnak, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatójának a jelenlétében. A kút vizének az elemzése 2014-ben kezdődött el, aminek során a szakemberek négy alkalommal vettek mintát, és ezek alapján megállapították, hogy a víz gyógyhatású. Az elemzés alapján a termálvíz kalciumban, magnéziumban, hidrokarbonátokban gazdag, illetve a szulfidtartalma alapján a kénes vizek kategóriájába tartozik. 50–60 Celsius-fokos hőmérséklete alapján a hipertermális vizek közé sorolható. 34–38 Celsius-fokra való lehűtésével balneoterápiás célokra, fürdésre, öblítésre és belélegzésre is használható, és alkalmazható a gyulladásos és kopásos reumatikus betegségek, közöttük a Bechterew-kór kezelésére. A csonttörések, a mozgásszervi műtétek utáni állapot, a sérülések és sportsérülések, valamint idegrendszeri és egyes nőgyógyászati betegségek, magas vérnyomás, gyomorhurut, légúti megbetegedések és némely bőrbetegségek kezelésére is használható.