2024. április 25., csütörtök

Önfeledt szórakozás, ismeretszerzés, barátkozás

A héten 29. alkalommal táboroznak a gyerekek Bácskossuthfalván

Bácskossuthfalván az Id. Kovács Gyula Általános Iskola területe szombattól népesült be, hogy a füves területen felállított sátorrengeteggel kezdetét vegye az idei Nyári Táborok tartalmas programsorozata. Az Ady Endre Művelődési Központ és a Szabadidő-szervezők Egyesülete idén 29. alkalommal szervezi meg a MIT tábort. Az ügyesség- és készségfejlesztő játéktábort 22. alkalommal bonyolítják le a szervezők, és 18. alkalommal rendezik meg a picit idősebb korosztály számára a kamasztábort.

Tojzán Ákos, a tábor programfelelős stábjának tagja a következőket mondta el munkájukról:

– A MIT táborok harmadik napján vagyunk, és eddig minden a tervek szerint halad. Közel kétszáz gyerek táborozik az idén, és nagyjából ötven-hatvan felnőtt önkéntes szervező segít a munkában. A gyerekek szinte Vajdaság minden részéből érkeztek, sőt vannak magyarországi résztvevők is. Van egy szabadidős csoport, ahol a csoportvezetőjükkel töltik az időt, közösen játszanak, minden gyerek egész táboros vetélkedőkben vesz részt, együtt ebédelnek, vagy együtt töltik el szabadidejüket. A másik az oktatócsoport, ahol már keverednek ezek a csoportok, és az érdeklődési körük alapján vannak beosztva. Vannak, akik önismereti előadáson vesznek részt, van íjászat, focitábor, modellezés, makettezés, hiphop, fitnesz, legórobotika és még néhány érdekes foglalkozás – ismertette a programfelelős, majd elmondta, hogy a tábor hat teljes és egy félnapos időtartamú, ahol napi hat órában oktatásra várják a gyerekeket, az általuk választott tematikával foglalkoznak, amellett pedig délutáni és esti nagy közös szabadidős programokkal, különböző ügyességi vetélkedőkkel, logikai játékokkal.

– Itt a szabadidős csapataikba beosztva vetélkednek egymással. Ezek többnyire egy keretmese köré épülnek, ami az idén az Éjszaka a múzeumban címet kapta, ahol egy kislány történetét követik, aki körül feléled a múzeum, az ő kalandjait játsszák le vele, segítenek abban, hogy megoldják a rejtélyt, hogy mi is történik, miért kelnek életre ezek a múmiák, szobrok, tárgyak, és próbálunk mellette tanítani is valamit számukra. Vannak háttérmunkások, muzeológusok, akik segítenek ebben. Ez meglehetősen sokemberes feladat, úgyhogy sok minden történik a múzeumban azonkívül, hogy csak odamegyünk, és megnézzük. A kamasztábor tematikája az idén a titkos ügynökök, ahol ügynökségekre lettek felosztva, és egy-egy feladatot kell megoldaniuk. Történetesen egy bűntényt kell megakadályozniuk. Ehhez az esti játékokban információt, pontokat gyűjtenek. Az egész héten átívelően pedig van egy közös vetélkedőjük, ami inkább táblajátékra hasonlít, ahova bábuként helyezik át magukat, és naponta többször lépnek, cselekednek benne. Ez egész héten át tartó komplex feladat – mondta Tojzán Ákos.

Fotó: Kiss Zoltán

Fotó: Kiss Zoltán

Az idén arra törekedtek, hogy minél szélesebb körből kérjenek fel önkénteseket a témák feldolgozására, hogy minél több szakember legyen a táborban, hogy minden egyes témát legalább három-négy szemszögből megvilágítsanak. A zárónapon a csoportok bemutatják az elkészült műveiket, koreográfiáikat, produkcióikat, utána pedig záróünnepséget tartanak, nagy tábortűzzel.

A táborlakókat munkatársaival meglátogatta Szatmári Adrián polgármester is:

– Topolya község területén számos tábort szerveznek az idei nyár folyamán különböző tematikával. Egyik közülük ez a bácskossuthfalvi tábor, amely már nagy hagyománnyal rendelkezik. Körülnézve a táborban, nagyon sok vidám, fiatal arcot láthattunk. A fiatalok itt ismerkedni tudnak, új barátokra tesznek szert. Ennek a tábornak nemcsak oktató és nevelő szerepe van, hanem közösségépítő és közösségmegtartó szerepe is, ezért az önkormányzat támogatja minden nyári tábor megszervezését, és szeretném kihasználni az alkalmat, hogy megköszönjem a szervezőknek a befektetett energiát és időt, amit ennek a csodálatos tábornak a megszervezésére fordítottak. Bízom benne, hogy lesz folytatása is az elkövetkező években – hallottuk tőle.