2024. április 25., csütörtök

Kutatósarok a helytörténészeknek

Több mint hétszázezer dináros projekt az óbecsei Népkönyvtárban

Az óbecsei Népkönyvtárban hamarosan egy külön sarkot alakítanak ki azoknak a fiataloknak, akik a helyi történelmet, a település jeles személyiségeit és azok munkásságát szeretnék felkutatni. Az intézmény helytörténeti gyűjteménye több mint 10 ezer értékes tárgyat tartalmaz. Ez egyfajta folytatása és továbbfejlesztése a tavalyi, a szerbiai Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium támogatásával megvalósuló Helytörténet online elnevezésű projektnek, amely magába foglalta az óbecsei kulturális örökség képviselőinek, Draga Dejanovićnak, Julka Đorđević Hlapecnek és Grozdana Olujićnak az alkotásaival foglalkozó fiatalok kutatómunkáját.

– Az óbecsei Népkönyvtár tavaly sikeresen pályázott a Művelődési és Tájékoztatási Minisztériumnál, így az illetékes minisztérium támogatta a Helytörténet online elnevezésű projektünket. Ezért döntöttünk úgy, hogy az idén is pályázunk. Ez valójában kapcsolódik a tavalyi projekthez, mivel kiderült, hogy a fiataloknak a kutatómunkához szükségük van egy helyiségre, vagyis egy sarokra, egy kuckóra, ahol eltölthetik a szabadidejüket a Népkönyvtárban. Az idén a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium 724 ezer dináros támogatást hagyott jóvá a könyvtár belső terének az átalakítására, azaz a helytörténeti kutatósarok kialakítására, amely a hasznos időtöltés mellett a fiatalok gyülekezőhelye is lehet – mondta Lovas Đijanta, az óbecsei Népkönyvtár igazgatója.

Az óbecsei Népkönyvtár (Fotó: Kancsár Izabella)

Az óbecsei Népkönyvtár (Fotó: Kancsár Izabella)

Az ötlet az, hogy a fiatalok részt vegyenek a belső tér rendezésében, vagyis a kuckó kialakításában. Az óbecsei Népkönyvtár nyilvános felhívást tesz közzé ezzel kapcsolatban.

– Beszélgetésre várjuk majd a fiatalokat, ahol szeretnénk meghallgatni a sarok kialakításával kapcsolatos ötleteiket, hiszen az a cél, hogy ez egy olyan hely legyen az intézményben, ami kielégíti a szükségleteiket. A nyilvános felhívást a nyár végéig tesszük közzé, a projektet a tervek szerint november 1-jéig valósítjuk meg – tette hozzá.

Az óbecsei Népkönyvtár célja az olvasás és az írott szó népszerűsítése a fiatalok körében nemcsak a könyvek által, hanem különféle programokon és projekteken keresztül is.