2024. április 20., szombat
BAJNOKOK LIGÁJA

Megmenekült a svéd bajnok

Jogosnak bizonyult múlt heti helyzetjelentésünk, amit a szerb Miloš Milojević által vezényelt Malmö és a Vikingur BL-selejtezős első felvonása után adtunk, hiszen a svéd bajnok valóban rendesen megszenvedett a reykjavíki alakulattal. Az elmúlt években többször is a legrangosabb torna főtáblájára jutó Malmö egyetlen gólos előnyt (3:2) védett Izlandon a Víkingsvöllur Stadionban, amit a Vikingur negyedóra alatt eltüntetett (Gunnarsson, 15.). A bizonytalan helyzetbe kerülő svéd gárdának ezután sikerült hatékony támadásokat vezetnie, és bő tíz perc alatt háromszor is betalált, először a szerb Birmančević révén (34.), majd Bejimo (44.) és Christiansen (47.) tette teljessé a fordítást. Nem adta viszont fel a küzdelmet a Vikingur, amely a második félidőben nagyobb nevű riválisa fölé nőtt a mezőnyjáték terén, ennek pedig eredménye is lett: előbb Hansen hozta vissza a reményt (56.) a hazai szurkolóknak, Gunnarsson duplázása (75.) után pedig már karnyújtásnyira került a bravúr, viszont a vérszagot megérző Vikingur ezután már nem tudott betalálni, így a nagyot védekező Malmö megőrizte a minimális összesített előnyét.

Eredmények, BL-selejtező, 1. forduló, visszavágók: RFS Riga–Helsinki JK 2:1 (az első mérkőzésen 0:1, tj. a HJK 2:2-vel, tizenegyesekkel 4:5), Lincoln–Shkupi 2:0 (tj. a Shkupi 3:2-vel), Qarabağ–Lech 5:1 (tj. a Qarabağ 5:2-vel), Žalgiris–Balkani 0:0, h. u. 1:0 (tj. a Žalgiris 2:1-gyel), Sheriff–Zrinjski 1:0 (tj. a Sheriff 1:0-val), Hibernians–Shamrock 0:0 (tj. a Shamrock 3:0-val), Tirana–Dudelange 1:2 (tj. a Dudelange 3:1-gyel), Sutjeska–Ludogorec 0:1 (tj. a Ludogorec 3:0-val), Vikingur–Malmö 3:3 (tj. a Malmö 6:5-tel). KL, selejtező, 1. forduló, visszavágó: Drita–Inter Turku 1:0 (tj. a Drita 3:1-gyel).

NŐI EB

Németországé a rangadó

Lejátszották az angliai női Európa-bajnokság B csoportjának legnagyobb presztízsű mérkőzését, amelyen a valamivel esélytelenebbnek tartott Németország 2:0-ra legyűrte a spanyolokat, biztosítva a negyeddöntőt. A találkozón a hispán lányok domináltak, de a németek két első félidei találata (Buhl, 3. és Popp, 37.) elegendőnek bizonyult a három ponthoz.

A csoport skandináv derbijén Dánia egyetlen kései góllal (Harder, 72.) gyűrte le Finnországot, így megőrizte magának a reményt, hogy az utolsó fordulóban a spanyolok meglepésével továbbjussanak.

Eredmények, 2. forduló, B csoport: Dánia–Finnország 1:0, Németország–Spanyolország 2:0. A sorrend: Németország 6, Spanyolország és Dánia 3, Finnország 0 pont.