2024. március 28., csütörtök

Indokolt a határvadász ezredek felállítása

Kósa: Újra kell gondolni a határvédelemről szóló jogi eszközrendszert is

A déli határra nehezedő elképesztő migrációs nyomás miatt indokolt és szükséges a határvadász ezredek felállítása – hangsúlyozta a közmédiának Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke, a Fidesz-frakció védelmi és bevándorlásellenes kabinetjének csütörtöki kihelyezett ülésén, Röszkén.

Közölte: az első ütemben 2200, a másodikban pedig 1800 határvadászt kívánnak bevonni a magyar határ védelmébe.

Ugyanakkor újra kell gondolni a határvédelemről szóló jogi eszközrendszert is, hiszen az ezt szabályozó, 1974-ben még Jugoszláviával kötött ősöreg megállapodás semmilyen módon nem alkalmazható a jelenlegi viszonyok között – tette hozzá Kósa Lajos.

A migrációs helyzet érzékeltetésére elmondta, hogy amíg 2018 első felében 3 ezer határsértővel szemben intézkedtek, addig az idei év első felében már 114 ezer volt a határsértők száma; 2019-ben naponta átlag 30-an próbálták illegálisan átlépni a határt, 2022-ben viszont 580-an.

Hozzáfűzte, hogy az elmúlt évben 123 ezer illegális migránssal szemben intézkedtek a hatóságok.

A fideszes politikus kitért arra, hogy a határsértők ráadásul egyre agresszívabbak, fegyveres támadás is előfordult rendőrök és katonák ellen, illetve embercsempész és migránsbandák lövöldöznek egymásra.

A képviselő szerint ebben a helyzetben szükség van a rendőrségi törvény módosítására is, mert most bizonyos esetekben ki vannak szolgáltatva a migránsoknak, és tényleg az életüket kockáztatják azok, akik felelnek a schengeni határ védelméért és az ország biztonságáért. Ennek érdekében az Országgyűlés őszi ülésszaka előtt egyeztetni szeretnének a kormánnyal és a parlamenti erőkkel – mondta Kósa Lajos.