2024. április 16., kedd

Az államhatár nem nyelvi határ

Határon túli szerb gyermekek csoportját fogadta az államfő – Szerbia mindig otthona lesz minden jó szándékú embernek

A létező államhatároknak nem szabad akadályozniuk egy nép kulturális, nyelvi és minden egyéb területen megvalósítható vívmányainak elérését – fogalmazott tegnap Aleksandar Vučić államfő az elnöki palotában Belgrádban, ahol határon túli szerb gyermekek egy csoportját fogadta. Szlovéniából, főleg Mariborból, Horvátországból, elsősorban a nyugat-szerémségi térségből és Kelet-Szlavóniából, valamint Magyarországról érkeztek Belgrádba szerb nemzetiségű gyerekek, akiknek az államfő megmutatta az elnökség épületét, és az államfői teendőkkel ismertette meg a fiatalokat. Úgy fogalmazott, rendkívül örül annak, hogy a gyerekek számára fontos az anyaországuk, hogy Nikola Teslát ábrázoló pólókat viselnek, mert ez azt jelenti, hogy büszkék Tesla szerb származására, de saját maguk identitására, anyanyelvükre, annak írásmódjára is. Ma ezek a gyerekek éppen azt teszik, amit a nagy feltaláló is tett a maga idejében, másutt élte le az életét, de soha nem felejtette el, mit jelent szerbnek lenni, ezt a nyelvet, ezt az írást használni – értékelte beszédében az államelnök.

Úgy fogalmazott, hogy Szerbia mindig menedéket fog jelenteni minden egyes jóakaratú embernek, minden szerbnek is, természetesen. Itt mindig lesz elegendő hely, szeretet és munka mindenki számára, aki itt szeretne élni, függetlenül attól, hogy az életét hogyan éli, milyen elveket követ – fejtette ki, s hozzáfűzte, manapság már nem tesznek az országban különbséget szerb és szerb között aszerint, hogy éppen honnan érkezett, költözött ide valaki, az egyetlen fontos kérdés, hogy készek-e az emberek megőrizni saját nyelvüket és kultúrájukat. Mint mondta, a történelem legnehezebb pillanataiban is sikerült egyes nemzeteknek megőrizniük saját hagyományaikat, sajátosságaikat, nyelvüket, mint például a németeknek vagy az oroszoknak. Reményének adott hangot, hogy a latin írásmód mellett a gyerekek a jövőben is sikeresen elsajátítják a cirill írásmódot, annak ellenére, hogy a régióban sokan hieroglifáknak nevezik, s annak ellenére, hogy létezik egyfajta ellenállás a cirillel szemben. Mi, szerbek, pontosan tudjuk, hogy ez milyen tökéletes írásmód – fogalmazott a gyerekek fogadásán Aleksandar Vučić. Kiemelte, ha az életben bármikor úgy érzik, hogy nincs igazi otthonuk, bátran Szerbia felé fordulhatnak, hiszen az anyaország mindig készen áll befogadni őket.

Köszönetet mondott mindazoknak, akik Horvátországban, Szlovéniában, Magyarországon a szerb nyelv megőrzésén fáradoznak, a gyerekeknek pedig azt kívánta, gyakran térjenek vissza ide.

A látogatók nevében a szlovéniai Bijelo Brdo-i Olivera Đukić szólt az elnökhöz, köszönetet mondott a fogadtatásért, s beszámolt arról, hogy a szerbiai utazásuk során már felkeresték Újvidéket, Verbászt, Karlócát. Felkérte az államfőt, látogasson el azokba a városokba, ahonnan ők jöttek, s ugyanilyen szép fogadtatásban részesülhet.