2024. április 25., csütörtök

Rajtaütöttek a migránsokon

Aleksandar Vulin: Szerbia nem engedi meg, hogy embercsempész szervezetek működjenek a területén

Nagyszabású akciót hajtott végre csütörtökön kora reggel Szabadkán a rendőrség, és ennek során 85 migránst fogott el. Közülük 6 személyt letartóztattak és két személy ellen bűnvádi eljárást indítanak, azzal az alapos gyanúval, hogy több bűncselekmény részesei voltak. A rendőrség több puskát, automata gépfegyvert, töltényt is lefoglalt, illetve számos szúró és vágó eszközt, valamint kábítószert. Erről a Belügyminisztérium számolt be közleményében a rendőri rajtaütés után.

Szabadkán július 2-án a migránsok körében hideg- és lőfegyveres leszámolás történt, aminek több áldozata is volt. Szabadka Makkhetes nevű városrészén, a szerb–magyar határ mentén húzódó erdőben a rendőri alakulatokkal együtt a lövöldözés helyszínére látogatott Aleksandar Vulin belügyminiszter is, aki akkor nem kívánt nyilatkozni a médiának. A rendőrség közleményt adott ki, amely szerint 6 sérültje és egy áldozata volt a migránsok közti lövöldözésnek. Egy 26 éves afgán férfit tartóztattak le, akit gyilkossággal és gyilkossági kisérlettel vádoltak meg.

Ezt követően a polgárok között kialakult nyugtalanság, aggodalom és félelem enyhítése érdekében az illetékesek több járőrt is küldtek nemcsak Makkhetesre, hanem Szabadka más területére, de a rendőrség nagyobb bevetéséről most, 12 nappal a lövöldözés után – számolt be a Belügyminisztérium.

A kiadott közlemény szerint július 4-én megalakult a Bűnügyi Rendőrség Igazgatósága, a csendőrség, a Különleges Antiterrorista Egység, a hatőrrendőrség, a rendőrség, a belső vizsgálati szektor, a Biztonsági-információs Ügynökség (BIA), valamint Szabadka, Zombor, Nagykikinda és Belgrád városi rendőri szolgálatainak képviselőiből egy műveleti operatív csoport. Ennek a műveleti csoportnak sikerült rávilágítani azokra a bűncselekményekre, amiket „illegális migránsok hajtottak végre, aggodalmat keltve a lakosság körében” – fogalmaznak a közleményben.

Aleksandar Vulin a rajtaütés helyszínén üzent a polgároknak. Elmondta, Szerbia humánus ország, de mindenkinek tiszteletben kell tartania a törvényeket. Szavai szerint egyetlen csempészszervezet sem úszhatja meg anélkül, hogy feltárják a tevékenységüket, felszámolják, majd a törvény előírásainak megfelelően megbüntessék a szervezet tagjait.

– Szerbiában senki sem viselhet fegyvert, nem foglalkozhat embercsempészettel. Szerbia nem fogja megengedni, hogy a területén Ázsiából származó különféle banditák és söpredék gyűljön össze. Szerbia nem parkolóhely a migránsok számára, és nem engedi meg, hogy az életvitelét bármilyen módon veszélybe sodorják az emberi fájdalommal és nyomorúsággal kereskedő bűnözők – hangsúlyozta Vulin, majd hozzátette: – Szabadkán, Zomborban, Nagykikindán, mindenhol, ahol az embercsempészek megjelennek, a rendőrség külön figyelemmel kíséri őket, a Biztonsági-információs Ügynökséggel együttműködve. Már most elmondhatjuk, hogy jó eredményeink vannak – mondta a miniszter, majd nyomatékosította, hogy az ország nem engedi meg, hogy a határain belül felfegyverzett embercsempész szervezetek működjenek.

A belgrádi, valamint a nagykikindai, szabadkai és a zombori operatív rendőregységek 85 migráns esetében jártak el, közülük 6 személyt előállítottak, 2 személy ellen pedig bűnvádi eljárás indult. A külföldiekről szóló törvény alapján 40 személyt a Padinska Skela-i, tartózkodási engedéllyel nem rendelkező befogadóközpontba vittek (ez egy zárt jellegű intézmény, ahol az ország területén azokat az illegálisan tartózkodó külföldieket szállásolják el, akik kitoloncolásra várnak), illetve további 40 személy ellen szabálysértési eljárást indítottak.

A rajtaütés során a rendőrség lefoglalt 3 automata gépfegyvert, puskát, 4 pisztolyt, 12 különböző kést, machetét, szablyát és boxert, illetve 182 különböző kaliberű töltényt.

A lefoglalt tárgyak között kisebb mennyiségű marhiuána is van, illetve pszichoaktív hatású tabletta, 12 mobiltelefon, 3 hamisított személyi igazolvány és 3 hamisított útlevél.

Nyitókép: A rendőrség egy korábbi akciója Szabadka környékén (Fotó: Belügyminisztérium)