2024. április 25., csütörtök

Kezdődnek az egyeztetések

Pásztor István és a VMSZ küldöttsége holnap találkozik az államelnökkel

Ma kezdődnek az Aleksandar Vučić köztársasági elnök és a parlamenti választáson a választási küszöböt átlépő 12 választási jelöltlista képviselői közötti formális egyeztetések. A Vajdasági Magyar Szövetség küldöttsége, az előzetes bejelentések értelmében, holnap találkozik az államelnökkel.

A Szerbiai Képviselőházba bekerülő választási listák, illetve politikai pártok közül eddig a Demokrata Párt, a Néppárt és a Moramo koalíció jelezte, hogy nem kíván egyeztetni az államfővel.

Bojan Klačar, a Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CeSID) végrehajtó igazgatója az SZRTV-nek nyilatkozva rámutatott: a szóban forgó egyeztetés az alkotmány értelmében kötelezettség az államelnök számára, másrészről hasznos politikai gyakorlat, hiszen már ekkor kiderülhet, hogy melyik politikai tömörülés venne részt a kormánykoalíció tevékenységében. A demokratikus politikai párbeszédet erősítő egyeztetések során az államfő megállapíthatja, hogy melyik tömörülésnek van kellő számú képviselője a parlamenti többség megalakításához – nyomatékosította Klačar, rámutatván, hogy később természetesen még bárki megmásíthatja a kormánykoalíció munkájban való részvételével kapcsolatos álláspontját.

– Azzal, hogy az egyeztetést a nemzeti kisebbségi tömörülésekkel kezdi meg, az elnök a kisebbségi politikum jelentőségét szeretné hangsúlyozni, illetve minél befogadóbbá tenni a párbeszédet, valamint várhatóan magát a kormánykoalíciót. Arra számítok, hogy a kormánykolíció munkájában legalább két kisebbségi tömörülés részt vesz, a Vajdasági Magyar Szövetség és a bosnyák Igazságosság és Megbékélés Pártja, de jó lenne, ha a horvátok érdekképviseleti szerve ugyancsak a többség része lenne. Másrészről Aleksandar Vučić a kisebbségi tömörülésekkel való egyeztetés során megtudhatja, hogy mekkora a támogatottsága, így a nagyobb pártokkal való tárgyalást jobb pozícióból kezdheti meg – taglalta Klačar.

A CeSID végrehajtó igazgatója hiszi, hogy a Szerbiai Képviselőház következő összetétele július végéig valóban megalakul. Mint hozzátette, korábban az volt a gyakorlat, hogy a köztársasági elnök a képviselőház megalakulását követően kezd egyeztetni a parlamenti pártok képviselőivel, ám mivel a Köztársasági Választási Bizottság odaítélte a képviselői mandátumokat, semmi akadálya annak, hogy a sorrend változzék. Ennek feltehetőleg az az oka, hogy az államelnök szeretné gyorsabbá tenni az elhúzódó kormányalakítási folyamatot – fűzte hozzá.

Klačar becslése szerint a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt, illetve utóbbi választási koalíciós partnerei folytatják az együttműködést. Az említett tömörüléseknek 151 mandátuma lenne.

– Mint már kifejtettem, feltehetőleg a VMSZ is újfent a parlamenti többség része lesz, valamint az Igazságosság és Megbékélés Pártja. Ezzel a többséget legalább 159 képviselő alkotná, míg a horvátokkal 160-161 képviselő. Ez már stabil többség, amely lehetővé teszi, hogy a parlament meghozza a legfontosabb határozatokat. Arra számítok, hogy a következő hatalmi ciklusban dinamikus lesz a parlament tevékenysége, hiszen a képviselőház munkájában egymástól igencsak eltérő ideológiát és programot képviselő politikai tömörülések vesznek majd részt. Az sem mellékes, hogy a parlamentbe szinte az összes nagyobb nemzeti kisebbségi közösség képviselője bekerült. Mindennek okán a parlament az elkövetkező időszakban a politikai élet egyik legfontosabb színhelyévé válhat – fogalmazott Klačar.

A Večernje novosti belgrádi napilap értesülései szerint augusztus 15-ig kiderülhet, hogy kik töltik be a következő hatalmi ciklusban a miniszteri tisztségeket. Klačar annyiban biztos, hogy a köztársasági kormány gyorsan megalakul, függetlenül attól, hogy augusztus 15-én, esetleg néhány nappal később. Ami a tisztségek várományosait illeti, a választásokat követő időszakban szinte soha nem hangzott el annyira kevés találgatás, mint az idén – jegyezte meg. Mint hozzátette, arra a kérdésre, hogy kik lesznek a miniszterek, jelenleg esetleg a hatalmi párt csúcsvezetésének a képviselői tudnának válaszolni. A kormány következő összetétele várhatóan kiemelkedően kompetens lesz az energetika, a külpolitika, a gazdaság és az európai integráció vonatkozásában, hiszen ezek a legnagyobb aktuális kihívások – emelte ki Klačar.

A köztársasági elnök ma A völgy albánjai koalíció, a Sandžaki SDA – dr. Sulejman Ugljanin, az Együtt Vajdaságért – Vajdaságiak (Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége, Együtt Vajdaságért) és a Mufti hagyatéka – Igazságosság és Megbékélés Pártja – Usame Zukorlić listák vezetőivel egyeztet.