2024. április 19., péntek

Kata-tónia

A keddi napot a magyar fővárosban egy viszonylag figyelemfelhívó demonstráció zavarta meg, miután a Magyar Országgyűlés lényegében 48 óra leforgása alatt elfogadta a KATA, vagyis a kisadózó vállalkozások tételes adózásának módosítását, amely eddig ténylegesen közel fél millió magyar honfitársunk adózási formája volt kis- és mikrovállalkozóként. A 2012-ben életbe léptetett adózási rendszernek köszönhetően nagyon sok egyéni vállalkozó vette igénybe a havi 50 ezer forint adóteher megfizetését, ami után további kötelezettsége az államkassza felé nem maradt. Ez magában foglalta a személyi jövedelemadót, a vállalkozás adóterheit, a társasági adót, a szociális hozzájárulást és a társadalombiztosítási illetéket is. Ilyen adózással az éves szinten legfeljebb 12 millió forint nettó árbevételű egyéni vállalkozók élhettek. A rendszer valóban alkalmas volt arra, hogy a mikrovállalkozások, ahol maga az adózó alany, illetve további 1-2 hozzá kapcsolódó alany számára egyszerűsített, lényegesen egyszerűbb adminisztrációval járó közteher-megfizetést biztosítson.

Csakhogy, mint minden esetben, így a katával is visszaéltek módszeresen, meglehetősen sokan. Az adókonstrukció ugyanis alkalmas volt arra is, hogy valakit ilyen formában foglalkoztassanak bujtatottan, azaz rendes munkavállalóként, töredéknyi közteher mellett. A keddi tüntetésen mindkét fél jelen volt, de leginkább azok, akik alig pár hónapja még azon siránkoztak, név nélkül, balliberális hírportáloknak, hogy mennyire is kiszolgáltatott, kizsigerelt, kisemmizett helyzetben vannak. Itt gondolok arra a több tucat kerékpáros futárra, akik kedden önfeledten, dologtalanul foglalták el a Margit hidat és az Erzsébet hidat a Wolt, Glovo vagy más közismert online ételfutárcég „alkalmazottjaként”. Ezek mind-mind az úgynevezett „haknigazdaság” részét képező, multinacionális online cégek bringásai voltak, akikről köztudott, hogy éppen a vállalatuk kényszerítette őket „katázásra”, miután rendesen munkavállalóként nem foglalkoztatják őket. Így ezek a nagy „techcégek” egy sor adókötelezettséget kerülnek el, a munkavállalók számára pedig sem szabadnapot, sem egészség-, sem társadalombiztosítási ellátást nem nyújtanak. Mégis ők tüntettek a legtöbben. Azok, akiknek pedig tényleg előnyös volt (és valószínűleg az is marad a továbbiakban is) a KATA, nemigazán mutatkoztak. Ők ekkor is dolgoztak, és lehet: tényleg igyekeztek megtudni mindent az ősztől megváltozó adózási feltételeikről.

Mi történt igazából? Leginkább az, hogy a KATA adózási formát választó alanyok szeptember 1-től cégek számára nem állíthatnak majd ki számlát, csak és kizárólag magánszemélyek részére. Ezzel bezárnak egy elég nagy kiskaput, amivel eddig ténylegesen lehetett használni a katát bujtatott munkavállalásra. Nagyon sok cég, vállalat eddig így próbált adót elkerülni és a könyvelési költségeken spórolni. A munkavállalók számára csak annyiban volt kényelmes a KATA, hogy szabadúszóként egyszerre több megbízást is vállalhattak. Ugyanakkor azt talán némely munkavállaló némán bólogatva elismerné, hogy a cég, ahol dolgozott, lényegében ilyen formában alkalmazta, ami egyébként törvénytelen, hiszen ezt az adózási rendszert nem erre találták ki. Persze a magyar leleményes volt eddig is (és valószínűleg ezután is az marad, ha a járulékfizetések elkerüléséről van szó).

Nagyon sok munkavállaló pedig tényleg a KATA által lett kiszolgáltatott, hiszen eddig 50 000 forintot akkor is meg kellett fizetni, ha éppen abban a hónapban még ennyi bevétele se volt. Tudniillik, a cégek, amelyek ilyen vállalkozókat kértek fel egy-egy munka, vagy munkafázis elvégzésére, rendszerint csak a dolog befejezése után fizettek. Akinek egy hónapban nem volt több egy-két megbízásnál, annak igencsak szívnia kellett a fogát. A cég, amely így „alkalmazta” nem foglalkozott azzal, hogy mi lesz a „munkavállalójával”. Most mégis ezek tüntetnek a rendszer átalakítása ellen. Bűnt kiáltanak, tüntetnek Budapesten – mások hétköznapi tennivalóit ezzel megzavarva –, holott nem a Parlament előtt, hanem sokkal inkább az őket kizsákmányoló cégek képviseleténél kellett volna már rég a jogaikért demonstrálni.

Ugyanakkor – és ez valahogy mindenkinek a figyelmét elkerülte eddig – az eddigi 12 milliós keretösszeg 18 millióra emelkedik, és a taxisok (elsősorban magánfuvarozók) ezek után is teljesíthetnek KATA-alapra céges megbízásokat. Nyilvánvalóan a céges megbízásokat is teljesítő vállalkozásoknak is lesz módja a jövőben törvénytisztelő módon, más kategóriában megfizetni a kötelezettségeiket. Igen. Lesznek, akiket előnytelenül érint, de ahogy azt már megszokhattuk: Magyarország Kormánya előbb-utóbb korrigálja az olyan törvényi rendelkezéseket, jogszabályokat, amelyeket pontosítani, konkretizálni kell. Így ez a keddi tüntetés – aminek végül a rendőrök vetettek véget – gyakorlatilag megint arról szólt, hogy még meg sem szárad a tinta a Magyar Közlönyben, de már farkast kiáltottak. Pedig tény és való, hogy a KATA-adózás bevezetése után is a kis- és mikrovállalkozói szektor kiszürkült, semmint kifehéredett.

Egy kicsit várni kellett volna még, mielőtt megint az utcára vonulnak „bulikázni” a pesti fiatalok – mert lássuk be: a keddi tüntetés végül a Jászai Mari térnél, vagyis a Margit híd pesti hídfőjénél, a szokásos forgatókönyv szerint zárult. Megvoltak a hangzatos beszédek, elmentek a szervezők, ott maradt pár maroknyi, szünidejét töltő fiatal és leültek a 4/6-os villamos sínekre és zenét hallgattak, szotyoláztak, cigiztek, söröztek, de semmi lényegeset nem csináltak, csak rendbontást folytattak. Egyébként számukra is van munka. Csak bizony a rendes, bejelentett munkáért dolgozni kell. Méghozzá keményen.