2024. április 24., szerda

A zentai malomnak lesz elegendő őrölnivalója

A Žitopromet 35 dinárt fizet a búza kilójáért – A gazdák a magasabb árat várják

Az aratás befejeződött, a termés legnagyobb részét átadták a gazdák a malmoknak tárolásra. A múlt héten még nem lehetett biztosat tudni a kenyérgabona végleges felvásárlási áráról, hétfőn azonban a zentai Žitopromet kirukkolt az idei búzaárral. A gabonatermelőknek, akik máris értékesíteni szeretnék az átadott búzájukat, a Žitopromet 35 dináros kilónkénti áron fizeti ki az átadott gabonát. Ebbe az árba bele van számolva a forgalmi adó (PDV) is.

Befejeződött a „kenyércsata” (Fotó: Gergely Árpád)

Befejeződött a „kenyércsata” (Fotó: Gergely Árpád)

A múlt héten a Tisza-vidéken is befejeződött a búza betakarítása. Véget ért a „kenyércsata”. Sajnos az eredményekkel, a hozamokkal nem lehet dicsekedni, de a szem beltartalmi értéke annál jobb minőségű, magas a búza hektolitersúlya. A termés mennyiségére kihatott a korai aszály. Különösen Közép-Bácskában, a Tisza mentén, Észak-Bánátban hullott a sokéves átlagnál kevesebb csapadék. A bajt tetézte, hogy a télen sem volt jelentősebb mennyiségű égi áldás. A talaj felső rétege ekejárásig ki van száradva. A szakemberek szerint 120 liter esőre lenne szükség négyzetméterenként, hogy a kapásnövények túl tudják élni a nyári hőséget.

Az állami árutartalékok igazgatósága bejelentette ugyan, hogy 130 000 tonna búzát felvásárol a termelőktől, méghozzá jónak tűnő, 40 dináros áron. Ennek ellenére a búzatermelők nem sietnek eladni az árutartalékoknak a gabonájukat. A legtöbben kivárnak, arra számítanak, hogy a tavalyihoz hasonlóan az idén is felmegy a búza ára az aratást követő hónapokban. A bizonytalan nemzetközi politikai helyzet, a közelben dúló háború minden bizonnyal magasan fogja tartani a kenyérgabona árát. Idehaza az aszály, az átlagosnál szerényebb terméseredmények is befolyásolják a búza árának kialakítását.

Megtelnek a silók, lesz elegendő kenyérnekvaló (Fotó: Gergely Árpád)

Megtelnek a silók, lesz elegendő kenyérnekvaló (Fotó: Gergely Árpád)

A Žitopromet zentai és törökkanizsai silóiban hétfőn már 42 000 tonna kenyérnek való gabonát helyeztek biztonságba. A gyálai, a felsőhegyi, a törökafalui és a többi partnercég raktárában betárolt búzát, még mintegy 17 000 tonnát, az elkövetkező napokban szállítják be a silókba, ahol szakszerűen és biztonságosan tudják tárolni és kezelni hosszabb időn keresztül. Az említett mennyiségek ismeretében Predrag Đurović, a Žitopromet igazgatója elmondta, hogy az átlagon aluli búzatermés ellenére a 60 000 tonnányi nyersanyagtartalék biztos alapot teremt a nemrégiben megújult malom, a tésztagyár és a pékség zavartalan működéséhez az elkövetkező egy évre, azaz a következő aratásig.