2024. március 28., csütörtök

Zene- és énekszótól hangos az iskola

Öt napon át zajlik a népzenei tábor Temerinben

Nézze meg a beszámolónkhoz kapcsolódó VIDEÓT is!

Vasárnap este a temerini Kókai Imre Általános Iskolában foglalta el helyét mintegy harminc gyerek, akik a Temerini Népzenei Tábor résztvevőiként öt napon át intenzív hangszer- és énekoktatásban vesznek részt.

Amint azt a szervezőtől, Nagy Gergőtől megtudtuk, a Szirmai Károly M. M. E. keretein belül ez immár a 25. népzenei tábor.

– Az elmúlt évek tapasztalataiból mindig lehet tanulni és változtatásokat eszközölni a szervezés alkalmával, viszont az alapelképzelés változatlan. Napi 6 óra zene, játékokkal és egyéb tartalmakkal kiegészítve. A kézműves foglalkozások és játékok az eddigi években beváltak, ez mindenképp hozzátartozik a tábor mindennapjaihoz. Táncház, könyvbemutató és koncert is a program része – részletezte a tábor alapkoncepcióját Nagy Gergő.

A kézműves foglalkozások és a játék naponta része a programnak (Garbac Sarolta felvétele)

A kézműves foglalkozások és a játék naponta része a programnak (Garbac Sarolta felvétele)

Az iskolában teljes ellátásban részesülnek a résztvevők, az ebéd a helyszínen készül, a reggelit és a vacsorát pedig az egyik helyi pékség szállítja. A tábor bentlakásos, de dönthetnek a gyerekek úgy is, hogy otthon töltik az éjszakát. A műhelymunkákon citera, furulya, tambura és vonós hangszerek oktatása folyik, emellett népi énekeket is tanulnak a gyerekek, kezdő és haladó szinten.

Fotó: Garbac Sarolta

Fotó: Garbac Sarolta

– A napi programsor telített, hiszen reggeli után kezdődik az oktatás, majd ebéd, következnek a délutáni programok, a délutáni oktatás és az esti foglalkozások. Unatkozásra nincs sok idő, de nem is azért táboroznak a gyerekek, mert unatkozni szeretnének. A csapat összetétele elég vegyes, a legnagyobb számban 7–10 évesek vesznek részt, de a felsős korosztályból is van jó néhány táborlakónk. Az öt nap alatt a gyerekek hangszeres tudása jelentősen fejlődik, amit szakképzett oktatóink és a napi hatórás gyakorlás szavatol. Pénteken este, az eddigi évekhez hasonlóan, gálaműsoron mutatjuk majd be mindazt, amit itt megtanultunk, majd táncházzal búcsúztatjuk a tábort – hallottuk Nagy Gergőtől.