2024. március 28., csütörtök

Kézműveskedés és szórakozás

Három nap tábor Királyhalmon

Környékünk szinte minden településén tartanak nyári kézműves táborokat gyermekek számára. Ez motiválta a királyhalmi Homokszem Civil Szervezet tagjait is, amikor tavaly első ízben szervezték meg háromnapos napközi táborukat. Most második alkalommal rendezték meg a tábort a helybeli művelődési házban, és ezúttal körülbelül negyven gyermek vett részt Királyhalomról, valamint a környező településekről.

Korongozás a művelődési ház előtt (Fotó: Benedek Miklós)

Korongozás a művelődési ház előtt (Fotó: Benedek Miklós)

A háromnapos táborban a gyerekek kipróbálhatták többek között a korongozást, a tűzzománc-készítést, a gyöngyfűzést és a vesszőfonást, ugyanakkor a kézműveskedés mellett a szervezők a kikapcsolódásról is gondoskodtak. Lapunk kérésére Kókai Anasztázia, a Homokszem Civil Szervezet elnöke nyilatkozott a táborról.

– Második alkalommal rendezzük meg a hagyományőrző kézműves táborunkat. A kézműveskedés mellett számos kísérőprogramot szerveztünk, volt íjászat, pónilovaglás, egy séta keretén belül megismertük Királyhalom történetét, többek között a felújított vasútállomásra is ellátogattunk, emellett a szelektív hulladékgyűjtéssel is foglalkoztunk, mivel a szervezetünk egyik célja a környezetünk megóvása. A táborban főleg királyhalmi gyerekek vesznek részt, de vannak hajdújárási, kispiaci, horgosi és szabadkai látogatóink is. Az oktatóink, illetve a foglalkozásvezetőink zömmel helybeliek – fogalmazott Kókai Anasztázia, akitől azt is megtudtuk, hogy a rendezényt Szabadka Város, valamint több helybeli termelő, vállalkozó támogatta.

A királyhalmi tábor több résztvevőjét is megszólaltattuk, és arra voltunk kíváncsiak, hogy nekik vajon mi tetszett legjobban a táborban.

Csipak Maja: Nekem az elmúlt három napban az tetszett legjobban, amikor íjazni voltunk. Ez volt az első alkalom, hogy íjaztam, és elég jól ment. Emellett nagyon jó volt, amikor szappantartartót készítettünk, és az jól sikerült.

Sövény Zolna: A táborban leginkább az íjászat, meg az tetszett, hogy a barátnőimmel tudtam lenni. Az iskolámból senki sem jött, de örülök, hogy a barátnőimmel itt is tudunk találkozni. A kézműveskedések közül minden nagyon tetszett, nem tudnék választani.

Mészáros Alissza: Az én kedvencem a gyöngyfűzés és a levendulapárna-készítés volt, de nagyon tetszett a természetvédelmi program is. A levendulapárna-készítés úgy történt, hogy először választottunk olyan filcet, amilyent szerettünk volna, amit azután megvarrtunk, és beletöltöttük a levendulát. Most először csináltam ilyet, és a jövőben is kipróbálnék hasonló dolgokat.

Katona Réka: Nekem az íjászat tetszett legjobban, de nem ez volt az első alkalom, hogy ezt kipróbálhattam. Emellett az is tetszett, amikor Királyhalom múltjáról kellett rajzolnunk, és én azt rajzoltam le, amikor Ferenc József megérkezik a településre.

Varga Réka: Nekem is az íjászat tetszett a legjobban, emellett pedig az, amikor környezetvédelmi témában készíthettünk plakátot. Fontosnak tartom a környezetvédelmet, és azt szeretném, ha mindenki odafigyelne arra, hogy szelektíven gyűjtse a szemetet.