2024. április 24., szerda

Harci fokost kap a legjobb betyár

Vasárnap tartják a VI. Rózsa Sándor Fesztivált Hajdújáráson

Vasárnap rendezik meg Hajdújáráson a Rózsa Sándor Fesztivált, amellyel a híres alföldi betyár születésének évfordulójára emlékeznek. A rendezvény a Határtalanul Ásotthalomtól Hajdújárásig címet viseli, ugyanis a fesztivál egy határon átnyúló esemény. A fesztivál részleteiről Sövény Rudolf, a Rózsa Sándor Civil Szervezet elnöke számolt be lapunknak, aki arra hívta fel az érdeklődők figyelmét, hogy a programokra új helyszínen kerül sor.

– Az idén immár hatodik alkalommal szervezzük meg a Rózsa Sándor Fesztivált. Több éve már, hogy együtt tartjuk meg az ásotthalmi barátainkkal. Szombaton Ásotthalmon vannak programok, vasárnap pedig Hajdújáráson. Az idén új helyszínen zajlik a fesztivál. Nem a látogatóközpontban, hanem a labdarúgó-pályánál a Zöld Központban, amely szintén a Ludasi-tó partján található. Azért történt a helyszínváltás, mert úgy gondoljuk, hogy itt valamennyivel nagyobb terület áll a rendelkezésünkre. Több helyre szükség is van, hiszen minden éveben egyre több látogatónk van. Magát a fesztivált az előző évekhez hasonlóan szervezzük meg. Tartunk birkafőzőversenyt. A verseny zsűrijének elnöke Ments András lesz, vagyis a zsűrizés jó kezekben van. Emellett lesznek különböző gyermekfoglalkozások, ki lehet próbálni az íjászatot, pónin is lovagolhatnak a kicsik. Egy lovashintót is biztosítottunk, így aki szeretné, az tehet majd egy kört vele a tó partján. Természetesen nem maradhat el a betyárpróba, amelyen megválasztjuk Rózsa Sándor első betyárját. A betyárok három versenyszámban mérik össze ügyességüket. Mi igyekszünk minden évben értékes nyereményeket biztosítani a verseny résztvevői számára. A fődíj idén egy harci fokos lesz, ami véleményem szerint egy igazán értékes és szép nyeremény. A jó hangulatról a Claudia Exclusive Bend gondoskodik 9-től 16 óráig. 16 órától, amikor is befejeződnek a fesztivál programjai, a Tresnyeváci Ászok együttes szolgáltatja a talpalávalót, ugyanis ekkor egy utcabál veszi kezdetét – ismertette a fesztivál programját Sövény Rudolf.

Betyárok a Ludasi-tó partján (Fotó: Benedek Miklós archív)

Betyárok a Ludasi-tó partján (Fotó: Benedek Miklós archív)

A főzőverseny 9 órakor veszi kezdetét, míg a betyárpróba, valamint a gyermekfoglalkozások 10 órától kezdődnek. A főzőverseny és a betyárpróba eredményhirdetésére 14 órakor kerül sor.