2024. április 25., csütörtök

Szabadkának nagy szíve van

Ruhagyűjtési akció a Kolevka Gyermekotthon megsegítésére

A Za Suboticu Svim Srcem (Szabadkáért Teljes Szívvel) elnevezésű egyesület tegnap délelőtt adománygyűjtést tartott a szervezet autóbusz-állomásnál található székhelyén, ahol elsősorban ruha- és játékadományokat vártak a segítőkész polgároktól. A humanitárius akciót a szabadkai Kolevka Gyermekotthon megsegítésére szervezték. Az akció részleteit Branko, az egyesület egyik tagja ismertette lapunknak.

– Ezt az akciót a szabadkai AIESEC elnevezésű egyesülettel közösen tartjuk. A legfőbb célunk, hogy a szervezeteink fiataljai segítsenek a gyermekotthon lakóinak. Egyébként az egyesületünknek nem ez az első megmozdulása a Kolevka érdekében. Öt ruhagyűjtési akciót hirdettünk már meg, de gyűjtöttünk már játékokat, iskolafelszereléseket is. Emellett a szabadkai önkormányzat támogatásával műhelymunkákat is szervezünk majd. Ami az adományozókat illeti, el kell mondanom, hogy minden akciónkon egyre többen jelennek meg. Szabadkának valóban nagy szíve van. Az egyesületünk sem tartana itt, ha nem lenne ennyi segítőkész polgár – mondta az egyesület tagja.

Branko a fentiek mellett elmesélte, hogy maga az egyesület egyébként két éve alakult, és a világhólón szerveződött.

– Egyesületünk Facebook-csoportként jött létre 2020. március 15-én, de már ugyanazon év októberében hivatalos egyesületként jegyeztük be a Za Suboticu Svim Srcem csoportot. Azóta bejegyzett, legális humanitárius egyesületként tevékenykedünk. Elsődleges célunk a ruhák gyűjtése és azok eljuttatása a rászorulókhoz. Raktáron elég nagy mennyiségű ruhánk van már. Igyekszünk minden két hétben ruhagyűjtést és ruhaosztást tartani. Az egyesületünk 160 olyan személyt tart nyilván, illetve olyanokkal van kapcsolatban, akik segítségre szorulnak. Együttműködünk egy bankkal, így időnként pénzadományhoz is jutunk, amelyből ételt biztosítunk a rászorulóknak. Továbbá minden évben tartunk tanszergyűjtést is. Az így beérkezett iskolai felszereléseket, táskákat és könyveket a rászoruló családok között osztjuk szét, ezzel próbáljuk valamennyire megkönnyíteni számukra a tanévkezdést – elevenítette fel az egyesület tagja.

Az összegyűjtött ruhaadományokat az egyesület tagjai tegnap el is vitték a szabadkai Kolevka Gyermekotthonba.