2024. április 20., szombat

Ilyen még nem volt Magyarkanizsán

Országos fogathajtó-lóverseny vasárnap a vásártéren

Magyarkanizsa büszkélkedhet egy országos fogathajtóbajnokkal, akinek a lovak iránti szeretete és a sikeressége is határtalan. Berényi Ákos már több ízben és számtalan helyen jeleskedett és nyert versenyeket lovaival, most pedig hazai pályán mutathatja be rátermettségét. Hárulnak rá szervezési feladatok is, de ebből oroszlánrészt vállal a Komunalac Kommunális Közvállalat, illetve Magyarkanizsa helyi közössége. Pálfi Ervin helyi közösségi elnök elmondta, hogy nagyon örülnek, hogy Magyarkanizsa ilyen rangos eseménynek ad otthont, és egy pillanatig sem volt kérdés, hogy ott segítenek, ahol csak tudnak. A vásárteret a versenyzők rendelkezésére bocsátják, és már szerdán zajlott a tereprendezés.
– A fogathajtóverseny országos bajnokságának helyszíne lehet a magyarkanizsai vásártér, amire minden bizonnyal egész Magyarkanizsa büszke lesz, annál is inkább, mert helyi versenyzőnk is van. Örömmel álltunk az ügy mellé, és tettünk eleget a megkeresésnek, igyekszünk a lehető legjobb házigazdák lenni vasárnap, amikor a verseny zajlik. A sok rendezvény mellett, ami itt zajlik, ez is egy színfolt lesz, és biztatjuk a lovassport kedvelőit, hogy látogassanak el a rendezett és szép vásártérre, ahová ezúttal belépőt sem kell fizetni – mondta Pálfi Ervin, aki hozzátette, hogy a következő hétvégén pedig a hagyományos vásárnak ad otthont a tér.
Berényi Ákos, Magyarkanizsa fiatal bajnoka örült a megkeresésnek, a lehetőségnek, és köszönetét fejezte ki azért is, hogy a helyi vezetőségben partnerre is talált.
– A Szerbiai Lovasszövetség részéről érkezett a felkérés, hogy a Magyarkanizsa adta lehetőséggel élve itt tartsuk a fogathajtó-bajnokság következő állomását. Úgy tűnk, hogy egy szép programot tudunk megvalósítani vasárnap, ami a résztvevőket és a látogatókat is illeti.
Ákos beszámolt a vasárnapi nap tervezett menetéről is: – A lovasok délelőtt 10-kor érkeznek, maga a versenyprogram délben kezdődik. Ekkor hajtjuk a díjhajtást, ami hajtónként 8–10 perces program, ami inkább a szakmai része a fogathajtóversenynek. Ezt követően 14 órától ebéd, pónilovaglás és kocsikázási lehetőség lesz a látogatók számára. Az ünnepélyes megnyitót követően 15 órakor kezdődik az akadályhajtás, ami nagyon izgalmas program a nézők számára, igazi látványosság, ahol rövid idő alatt kell hibátlanul teljesíteniük a pályát lónak és lovasának.