2024. április 19., péntek

A jó út összeköt mindenkit

Kerékpárral Horgoson és azon is túl a határon átívelő Interreg-IPA-programnak köszönhetően

Befejeződött az a határokon átívelő program, amely az Interreg-IPA CBC, Horgos–Röszke–Szeged, A jó út mindenkit összeköt nevet viseli. Ennek eredményeképp 1830 méternyi kerékpárutat sikerült kiépíteni Horgoson, de mivel határon átnyúló pályázatról van szó, természetesen a magyarországi oldalon is folytak munkálatok. Kedden Horgoson ennek a programnak, pályázatnak a zárókonferenciáját tartották, melyen a partnertelepülések: Röszke és Szeged képviselői is részt vettek Horgos mellett.

A megszakítatlan kerékpárutak hiányát kiküszöbölendő léptek be ebbe a programba a határ menti települések, és nem is kis sikerrel. A projekt maga a kerékpárút egy részének megépítését és annak a dokumentációnak a kidolgozását tette lehetővé, mely arra törekszik, hogy a közeljövőben a Horgos–Röszke–Szeged kerékpárút egy teljes egésszé váljon, és a legfontosabb, hogy a határátkelőt bicikliúton is megközelíthető legyen. Egyrészt a kényelem, másrészt a biztonság az, ami ezáltal adottá válik. A kiegészítő infrastruktúra, úgymint a pihenőhelyek és kerékpárjavító állomások, szintén ezt szolgálják. A fő tevékenységekről is beszámoltak a konferencián, mégpedig a kerékpárutak kiépítéséről, a teljes engedélyezési tervezet elkészítéséről, kerékpáros pihenőhely kiépítéséről. A tanácskozást Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester nyitotta meg, aki elmondta, hogy az együttműködés eredményes volt, és bízik a folytatásban.

– A programnak köszönhetően sikerült befejezni Horgoson a kerékpárutat, mely Magyarkanizsa irányába halad, és elkészítettük azt a tervdokumentációt, mely összeköti a határt és a horgosi központot. A tervünk a továbbiakban egy, a teljes Horgost átszelő kerékpárút kiépítése a határ és Magyarkanizsa irányába. Attól függetlenül, hogy voltak nehézségek a kivitelezés során, a kerékpárút hasznossága közlekedésbiztonsági szempontból is vitathatatlan. A nemzetközi, a teher- és a személyszállítási forgalom is hatalmas, ezért indokolt volt ez a befektetés – mondta a polgármester, aki sikeresnek könyvelte el a projektet, és hangot adott annak a vágyának is, hogy a Szegedet és Zentát úgy kössék majd össze kerékpárúttal, hogy az Magyarkanizsán át vezessen.

A konferencián részt vevő Röszke képviseletében Borbásné Márki Márta polgármester nyilatkozott lapunknak, és elmondta, hogy a projekt keretében ők is sikert tudhatnak magukénak.

– A legfontosabb az együttműködés, mindamellett, ami a projektnek köszönhetően létrejött. Az együtt gondolkodás szép példája ez a mostani. Röszkén a határátkelő közelsége miatt a legkiemelkedőbb célkitűzésünk a kerékpárút fejlesztése volt. Óriási az ingázó forgalom a két település között, Röszke 2.-nél létesült egy mobil kerékpárszervizpont, és elkészültek a kerékpárút kivitelezési tervei, emellett egy már meglévő út mentén készült el egy gyönyörű pihenőhely, mely fedett, asztalokkal, padokkal, ivóvíz-lehetőséggel – mondta a polgármester.

A projekt összesen valamivel több, mint 300 ezer euró értékben valósult meg, és a részt vevő projektpartnerek bíznak a folytatásban és a közös siker továbbvitelében.