2024. április 24., szerda

Szervezettebb rendőrségi fellépést

A migránsok mozgásában nagy szerepet vállalnak a taxisok

A szabadkai polgárok, különösen azokban a helyi közösségekben, amelyekben egyre nő a migránsok száma, a taxisokat tartják nehézségeik és félelmük legfőbb felelőseinek. A probléma nemcsak a makkhetesieket érinti, és nemcsak szabadkai probléma, hanem minden határ menti települést érint. Lackó Róbert, a magyarkanizsai község menekültügyi megbízottja a médiának azt nyilatkozta, gyakran hallanak fegyverropogást a határ mentén. Szavai szerint ami Szabadkán történt, megtörtént már a horgosi erdőben is, és az utóbbi időben a martonosi határzónában, az erdőben szinte folyamatos a lövöldözés. Nem is csoda, hogy mindenkinek megdobban a szíve az esti kutyaugatásra is. Mi ezúttal a szabadkai határt, azaz egy részét jártuk be.

A határ mentén élő polgárok, különösen az erdő szélén élők, arról számolnak be, hogy egyre több a migráns, ugyanis mindenekelőtt az erdőben, táborokban laknak. Eddig is megpróbáltak távolságot tartani velük, de július 2-a, a migránsok közti lőfegyveres leszámolás óta, már félnek.

Hajdújáráson nincsenek jelenleg migránsok, ha vannak is, csupán a központban látni őket, ahogy vásárolnak, de folytatják az útjukat.

– Inkább a Tisza menti településeken látom őket, ahol erdős a terület – mondta Varga József, akivel a határban, a krumpliföldjén találkoztunk. Elmondta, egy ideje már a faluban ritkán látni migránst, csak a határ felé, a szántóföldek között vezető utakon látni a taxikat.

– Nem vettük észre hogy lennének migránsok, taxival jönnek és taxival is távoznak. Régebben sokkal nagyobb volt a mozgás, de akkor sem féltünk. Ha jöttek is, vizet kértek, vagy enni. Még azt is láttuk, amikor átjártak a parcellákon, de most nincsenek. Elmennek csöndben, próbálnak észrevétlenek maradni. Amit intéznek, azt taxival intézik, este tíz után. A taxis is tudja, merre kell menni, hogy ne hívja fel magára nagyon a figyelmet. A kutyaugatásból lehet csak észrevenni, hogy valami történik, vagy abból, hogy a magyar hatóságok bekapcsolják a szirénákat. Mi nem látjuk őket. Most már erdő sincs a környéken. De szerintem ők nem a mi ellenségeink, más a céljuk, át szeretnének jutni a határon. Nem velünk akarnak konfliktusba keveredni – emelte ki Balog Teréz, aki azt is elmondta, hogy a migránshullám idején megtörtént, hogy a migránsok betelepedtek a pajtába és riasztani kellett a rendőrséget. A rendőrök azonban nem mentek ki, így maguk próbálták megoldani a problémát.

Palicson, a tőzegerődnél már egy kicsit másként vélekednek a lakók. Az erdő szélén vezető úton az egyik fiatal férfi, aki szerette volna, ha nem említjük a nevét, elmondta, hogy az elmúlt 2-3 hónapban a délutáni óráktól kezdve estig folyamatos a taxiforgalom. Voltak napok, amikor 15-20 percenként fordult egy taxi. Tudomása szerint az Ökokampban legalább 300 migráns tartózkodik. Bevásárolni is taxival mennek.

– A makkhetesi incidenst követően ugyan járőröztek a rendőrök, de nem oldódott meg a probléma – mondta a fiatal férfi, akitől megtudtuk, hogy a migránsok korábban már hozzá is betörtek. Akkor elvitték a létrát, a lapátot, sőt a bográcsot is, mindazt, aminek hasznát veszik. – Mondhatom, hogy nem mindegy. Este még véletlenül sem megyünk ki. Itt vannak, látjuk őket, belenyugodtunk, hogy ez egy bejáródott útvonal számukra, és a taxisokat sem jelentjük már…

Utunk során éppen egy taxival találkoztunk, amely 5 migránst szállított, nem vitte őket az erdőszélre, Nagyradanovácon tette ki őket. A migránsok gyalog folytatták útjukat az erdőig, amely a Makkhetesi erdőnek a folytatása.

Elmentünk a Szerb sor végére is, hiszen a közösségi oldalakon többen jelezték, hogy megnőtt a migránsokat szállító taxisok forgalma, Szabadka központjából éppen az erdő felé. Az erdő szélén lakók azonban nem tapasztaltak mozgást. Konkoly László csak ritkán van a hétvégi házában, de mint kiemelte, a határ onnan tőlük még legalább 5 kilométerre van, így ő migránsokat sem lát. Az egyik erdőszéli házon munkálatok folynak. A nagy munkában levő építőmunkások azt állították, hogy nem jó a Szerb soron haladó taxisokkal ujjat húzni, ők szervezetten viszik át a migránsokat a határon. Végül Kelebián, szinte a határ melletti utcában jártunk, ahol egy idősebb házaspártól megtudtuk, oda is taxival érkeznek a migránsok, őket a határ előtt, a körforgalomnál teszik ki, onnan folytatják útjukat az erdő felé.

A házaspár szomszédja, Đurđinka félti a 14-15 éves lányát. Mint elmondta, az elmúlt hónapokban a lánya többször nem fért fel a buszra, nem tudott eljutni az iskolába, annak ellenére, hogy ott van náluk a busz első állomása, annyi migráns volt a buszon. Minden alkalommal elmegy a lányáért, és nehéz szívvel engedi őt a barátokhoz, még nappal is, ugyanis a migránsok az elhagyatott hétvégi házakban élnek. Folyamatos a migránsok jelenléte Kelebián.

– Minket soha nem támadtak meg, de sosem lehet tudni. Valahogy a migránshullám idején kevésbé féltünk, mint most. Azok az emberek barátságosabbak voltak – mondta, majd hozzátette, a probléma olyan mély, hogy szerinte a lakók nem tudnak ezen változtatni.

Az elmúlt egy hétben több alkalommal is lehetett olvasni, hogy Szerbia több városában taxisokat állítottak elő, mert migránsokat szállítottak, és ezzel embercsempészet bűntettében vettek részt. A szabadkai polgárok korábbi beszélgetéseink során feltették a kérdést, hogy a szabadkai rendőrség miért nem jár el ugyanígy a migránsokat szállító, elsősorban zombori, de szabadkai és belgrádi, illetve nagykikindai taxisokkal is. Felkerestük a Szerbiai Taxifuvarozók Szövetségét (Savez auto taksi prevoznika Srbije), hogy foglaljon állást a kérdésben.

Aleksandar Bjelić, a szövetség elnöke rámutatott, hogy a migránsok szállításában a kulcskérdés abban rejlik, hogy ki az, aki tudatosan részt vállal az illegálisan itt-tartózkodók országon belüli fuvarozásában.

– Sajnos a taxisok nem igazoltathatnak senkit. Többször megtörtént az is, hogy olyan taxisokat vontak felelősségre, akik becsülettel végezték a munkájukat. A rendőrségnek kell szervezetten dolgoznia az embercsempészet megfékezésén. Ez hatalmas probléma, és sok esetben kellemetlenségeket is okoz. Én például visszautasítom az olyan utakat, amik gyanúsak, annak ellenére, hogy az utasfelvétel visszautasítása miatt is megbüntethetnek. Érzékeny téma ez, amire nem is tudom, mi lehet a megoldás – hangsúlyozta Bjelić, majd hozzátette, amint a taxis bekapcsolja a taxiórát, a törvény előírásainak eleget tesz. De mint mondta, biztos vannak olyanok is, akik visszaélnek a munkájukkal. – A rendőrségnek kell ezen komolyan dolgoznia, neki kell kiszűrni az ilyen eseteket.

Szerettünk volna a rendőrségtől is tájékoztatást kapni arról, hogy milyen módon szűri ki azokat a taxisofőröket, akik visszaélnek a munkájukkal. Illetve arról is szerettünk volna tájékozódni, hogy július 2-a óta hány polgári bejelentés érkezett, illetve hány esetben jártak el a belügyi szervek. Lapzártánkig azonban a Belügyministzériumból nem érkezett erre válasz.