2024. április 20., szombat

Gondolatok a barátságról, a békéről, a szeretetről

Különleges könyvbemutatót tartottak Újvidéken a Heror Media Pont ügynökség szervezésében. A barátság hídjai elnevezésű kötet 2020-ban, a pandémia, a bezártság ideje alatt született, a Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, illetve Szlovéniában megtartott, online foglalkozások során elhangzott gondolatokat tartalmazza. Mintegy 32 tanár koordinálásával több mint 500 diák fogalmazta meg gondolatait a barátságról, szeretetről és békéről, amelyek egy kötetbe foglalva nagyon erős üzenetet hordoznak.

A résztvevők a péterváradi hídon (Dávid Csilla felvétele)

A résztvevők a péterváradi hídon (Dávid Csilla felvétele)

A könyvbemutató a Vajdasági Levéltárban kezdődött, ahol Vesna Farkašújságíró beszélgetett Predrag Starčević pancsovai tanárral, aki egyben a könyv ötletgazdája. A beszélgetésben részt vett Kiss Butterer Márta újvidéki képzőművész-tanár is, a vidám hangulatról Branimir Rosić gondoskodott gitárjátékával.

A Vajdasági Levéltárban lezajlott beszélgetés után a jelenlévők a Duna parkon át a péterváradi híd felé vonultak, zászlókat lengettek, melyeket a gyerekek a Kiss Butterer Márta által vezetett foglalkozásokon készítettek el. A felvonulás a Péterváradi vár előtti réten ért célba. – Folytatnunk kell a barátság hídjának építését. Azt szeretném, hogy gyermekeink hidakat építsenek, kapcsolódjanak, és a béke uralkodjon régiónkban. Jelenleg, amikor fegyverek ropognak az egész világon, nekünk az a célunk, hogy itt a Balkánon béke legyen és innen csak a barátság hangjai szóljanak – üzente az egybegyűlteknek Predrag Starčević, a könyv szerzője.

A könyvbemutatón békegalambok is felrepültek (Dávid Csilla felvétele)

A könyvbemutatón békegalambok is felrepültek (Dávid Csilla felvétele)