2024. március 29., péntek

Nagy és édes

A görögdinnye ára jelenleg 40 és 60 dinár között alakul

A nyár talán egyik legkedveltebb gyümölcse a jó, édes görögdinnye. Amellett azonban, hogy finom, a dinnye egészséges is, hiszen magas víztartalma kedvezően befolyásolja a veseműködést. Épp ezért ajánlatos minél többet fogyasztani belőle. Emellett azért is, mert erre jobbára csak a nyári hónapokban van lehetőségünk. A városunk piacain, az utak mentén már hetek óta széles választék van görög és sárgadinnyéből egyaránt. De, hogy mennyibe kerül és milyen minőségű ez fajta gyümölcs, annak tegnapi piaci körsétánkon jártunk utána.

Dinnyefélékből legnagyobb választékot a vásárlók a Tejpiacon találnak. Itt már 40 dináros kilónkénti áron is bőven találunk görögdinnyét, de a hazai, györgyéni dinnye ára 60 dinár körül mozog.

Dinnye egészben és szeletekben is kapható (Fotó: Patyi Szilárd)

Dinnye egészben és szeletekben is kapható (Fotó: Patyi Szilárd)

– Az igazi szezon még csak most kezdődik. A napokban nem volt olyan nagy a forgalmunk, de azért van kereslet a görögdinnye iránt. A sárgadinnyét viszont igencsak viszik. Viszont, ha a forgalmat összehasonlítom az elmúlt években tapasztaltakkal, akkor azt kell mondanom, hogy bizony érezhetően visszaesett a vásárlóerő. Nincs az embereknek pénzük. Remélem azonban, hogy lesz jobb is, hiszen a szezon java még hátra van. Augusztus 15-ig biztos kint leszünk. A görögdinnye kilóját 50–60 dinárért árulom, a sárgadinnyét pedig 40–80 dinárért. Mind hazai, györgyéni termés. Az idei görögdinnye-termésről elmondható, hogy nagyon jó. Sok termett és a java szép nagy, némelyik még a huszonegy-két kilót is meghaladja. Emellett piros és édes is. Szóval e tekintetben nincs okunk panaszra – mondta lapunknak az egyik dinnyeárus.

A Tejpiacon azonban nem csak görögdinnyét és sárgadinnyét találni. Az asztaloknál itt-ott kínálnak egészen kicsi görögdinnyét is, az úgynevezett pipetát is, amely az eladók elmondása szerint belülről épp oly piros és édes, mint a több tíz kilós társai. Emellett ennek a dinnyefajtának nincs magja. Kilója 120 dinár.

Dinnyét nem csak a Tejpiacon, de a peremvárosi helyi közösségek kisebb piacain is vásárolhatunk. A Vasutas-település piacán az egyik eladó a gyér forgalomra panaszkodott.

Kicsi, de belülről ugyanolyan piros és édes, mint a nagy (Fotó: Patyi Szilárd)

Kicsi, de belülről ugyanolyan piros és édes, mint a nagy (Fotó: Patyi Szilárd)

– A dinnye iránt, de úgy általában minden áru iránt kicsi a kereslet. A görög és a sárgadinnye mellett árulok más gyümölcsöt is, barackot, almát, meg zöldséget is, de a vásárlók mindenből csak keveset vesznek. A dinnye kilója nálam 60 dinár, míg a sárgadinnyéé 80 dinár. A görögdinnye, amit árulok egyébként hazai, györgyéni. Az árak mostanra jelentősen lecsökkentek. Nemrég, amíg a piacokon a görögországi dinnyékből lehetett válogatni, a görögdinnye 120 dinárba került, de amint megjelentek a hazai dinnyék, az árak megindultak lefelé. A görögdinnyét azonban még mindig nem keresik annyira. Szerintem azt várják a vásárlók, hogy tovább csökkenjen az ára. Talán július második felében lesz nagyobb forgalom és remélhetőleg az kitart augusztus közepéig. Az embereknek nincs pénzük, meg az is csökkenti a forgalmunkat, hogy a bevásárlóközpontokban is van dinnye. A vásárló bemegy az üzletbe, tejért, kenyérért, és ha már ott van, a dinnyét is megveszi, és nem kell külön elmennie érte a piacra. Emellett sokan nem vásárolnak már egész dinnyét, hanem szeleteket, felet vagy éppen negyedet – magyarázta az eladó.