2022. szeptember 28., szerda

Kodály és Bartók nyomában

Nagyszabású táncos produkció készül két táncegyüttes részvételével

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ, valamint a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ közösen valósítja meg a Kultúrában utazunk nevet viselő projektet az IPA-Interreg Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül. A két szervezet együttműködése hosszú időre nyúlik vissza, és a jelenlegi kooperációjuk alapját Kodály Zoltán és Bartók Béla munkássága adja. A projekt keretén belül tavaly szeptember elseje óta egyebek mellett közös műhelymunkák, táncházak, táborok valósultak meg, ugyanakkor mindkét szervezet különböző eszközökkel gazdagodott. A projekt csúcspontját egy közös táncos produkció jelenti, amely a Visszatekintés – Kodály és Bartók nyomában címet viseli, és amelyet augusztus 27-én, az Interetno Fesztivál keretein belül láthat a közönség Szabadkán, majd egy hónappal később Kecskeméten is. A Kultúrában utazunk projektről tegnap egy rendhagyó sajtótájékoztató keretén belül tudtunk meg többet.

Az eseményen Bodrogi Hajnalka, a Népkör ügyvezetője mondott bevezetőt.

– A Népkör Róna Táncegyüttese és a Kecskemét Táncegyüttes kapcsolata hosszú múltra tekint vissza, már több éve közös programokat, fellépéseket, próbákat valósítanak meg, és a közös projekt ötletét 2019-ben vetettük papírra. Két évet vártunk arra, hogy a pályázatunk pozitív elbírálásban részesüljön. A munkát tavaly szeptemberben tudtuk megkezdeni. Váltakozva, hónapról hónapra színesebbnél színesebb programokat valósítottunk meg – fogalmazott Bodrogi Hajnalka.

Részlet a készülő előadásból (Fotó: Benedek Miklós)

Pintér Krisztián, a Népkör művészeti vezetője az elmúlt időszakban megvalósult programokról ejtett szót. Többek között megtudtuk, a Kecskemét Táncegyüttes a Népkör 150. születésnapja alkalmából rendezett ünnepi műsoron mutatkozott be a szabadkai közönség előtt, ugyanakkor a kecskeméti tánckar oktatói a Róna Táncegyüttessel is együttműködtek. Emellett például egy tematikus workshopra és koncertre is sor került, aminek során a Kodály-módszert mutatták be, valamint a Népkörben megrendezett mesefesztiválon is jelen voltak a kecskemétiek képviselői, míg a Népkör Aranykapu játszóháza Kecskeméten mutatkozott be.

Lukácsné Haránt Eszter, a Kecskemét Táncegyüttes helyettes művészeti vezetője a közelmúltban véget ért közös táborról ejtett szót.

– Nagyon intenzív táborunk volt, napi hat órát dolgoztunk, és összesen negyven órán keresztül táncoltunk, és ebben benne foglaltatnak az esti szabadidős tevékenységek is, amikor szintén táncoltunk. A táncolás mellett csapatépítő tevékenységekre is sort kerítettünk, társasjátékoztunk, kézműves-foglalkozásokat tartottunk. A tábor munka jellegű táborként indult, de úgy érzem, sokkal több lett belőle, egy családi és baráti táborrá vált – fogalmazott Lukácsné Haránt Eszter, akitől azt is megtudtuk, hogy július 31-e és augusztus 4-e között Kecskemét mellett rendeznek néptánctábort a szabadkaiak részvételével.

Szécsi Viktória, a Róna Táncegyüttes művészeti vezetője a Visszatekintés című produkciót mutatta be.

– Bartók Béla és Kodály Zoltán két olyan kiemelkedő és kiváló zeneszerző, pedagógus a magyar klasszikus zenében és zenetudományban, akiknek sokat köszönhet a világ és a magyar nép, közösség. Az általuk gyűjtött népdalok, népi dallamok archiválása, rendszerezése nagyban hozzájárult népi kultúránk továbbéltetéséhez, megőrzéséhez. E két személy munkássága előtt kívánunk tisztelegni a Kecskemét és a Róna táncegyüttesek közös műsorával, melyben a tiszta forrásból merített táncmotívumok és a klasszikus kortárs táncművészet elemei párhuzamosan jelennek meg a színpadon nemcsak a mozgásban, a koreográfiában, hanem a zenében is – részletezte Szécsi Viktória.

Bodrogi Béla, a Népkör főtitkára elmondta, hogy intézményüknek sikerült lecserélniük a régi székeiket.

– A Kultúrában utazunk projekt teljes költségvetése 189 852 euró, aminek nyolcvan százalékát, 161 ezer eurót az Európai Unió biztosítja. A projektben a Népkörnek eszközbeszerzésre 12 ezer eurót irányoztak elő. 27 évvel ezelőtt szereztük be a székeket, amiket eddig használtunk a Népkörben, és régóta szerettünk volna ebbe a közegbe jobban illő székeket szerezni. Most sikerült, 220 széket vásároltunk, valamint egy komoly projektort, és hozzá egy öt méter széles motoros vetítővásznat, amit a tánckar használni tud. Emellett egy laptopot is beszereztünk, amivel a vetítések megfelelő minőségét biztosíthatjuk – mondta a főtitkár.

Lukács Lászlótól, a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetőjétől a kecskemétiek eszközbeszerzéseiről hallhattunk.

– Kecskeméten a jövőben húsz új asztal és ötven új szék segíti a foglalkozásokat, illetve a műsoraink minél magasabb szintű megvalósításához négy mikroport készletet szereztünk be. Emellett 45 pár női és férfi táncoscipő is szerepelt a pályázatunkban, amit a premieren a közönség is láthat – fogalmazott a művészeti vezető.

A sajtótájékoztatón az újságírók megtekinthettek egy részletet a készülő előadásból, valamint egy kisfilmet is láthattak, ami a projekt mozzanatait örökítette meg.