2024. április 18., csütörtök

Az életminőség javítása a cél

Ingyenes szerb nyelvtanfolyam kezdődik Péterrévén

Ma este 19 órai kezdettel veszi kezdetét az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) által szervezett ingyenes szerb nyelvtanfolyam a péterrévei Ifjúsági Klubban. A kurzus A nők biztonságának javítása Óbecse községben elnevezésű projekt keretében valósul meg, amely a vidéki területeken élő nőkre összpontosít. A szerb nyelvi, mint környezet nyelvi tanfolyamot hetente kétszer, kedden és csütörtökön 19 órai kezdettel tartják az említett helyszínen. Péterrévén a tervek szerint az igényektől függően hamarosan magyar nyelv- és varrótanfolyam is indul, közölte Szabó Attila, a Falunkért Ifjúsági Csoport elnöke.

– A péterrévei Falunkért Ifjúsági Csoport évek óta együttműködik az Óbecsei Ifjúsági Szervezettel, amelynek tagjai már a korábbi években is szerveztek hasonló képzéseket és különféle felkészítőket. Nagyon hálásak vagyunk, hiszen minden ilyen képzés hozzájárul a helyiek fejlődéséhez, és segítséget nyújt abban, hogy itthon, a szülőföldön tudjanak boldogulni. Az ingyenes szerb nyelvi tanfolyamhoz menet közben is bármikor lehet csatlakozni – közölte Szabó Attila.

A májusban elkezdett szerb nyelvtanfolyam elvégzése után múlt héten először a varrógépek mögé ültek a pecesori nők, ugyanis kezdetét vette a varrótanfolyam a faluban. A kurzust heti két alkalommal, szerdán és pénteken 19 órakor tartják a helyi közösség épületében. Bácsföldváron még zajlik a magyar nyelvtanfolyam, és a hétvégén ott is megkezdődött a varrótanfolyam. A varrás alapjait elsajátítani vágyók szombaton és vasárnap 19 órától gyűlnek össze a helyi közösség épületében.

– Az Óbecsei Ifjúsági Szervezet által megvalósított projektnek köszönhetően az ingyenes tanfolyamok nemcsak a helyi nők szabadidejét töltik ki, hanem erősítik és arra ösztönzik őket, hogy javítsanak saját életük minőségén, és ezáltal az egész közösség életén is. Pecesoron jelenleg pszichológiai tanácsadó központ működik mentális egészséggel foglalkozó műhelymunkák és egyéni foglalkozások keretében. Az óbecsei Szociális Védelmi Központ szolgáltatásairól közvetlenül az intézmény dolgozóitól értesülhetnek az érdeklődők. A falvakban élő nők szükségleteinek elérésénél, mint például a foglalkoztatás, az oktatás, az egészségügy, a szociális védelem és rekreáció, az első akadályok között szerepel a nem megfelelő infrastruktúra és gyakran a pénzhiány, hiszen ezek a nők többnyire háziasszonyok vagy idénymunkát végeznek, ezért rendszertelen a bevételük. A tanácsadó központ és a már zajló tanfolyamok mellett lesznek majd képzések a könyveléssel, valamint az adminisztrációs munkákkal kapcsolatban is – mondta Ana Aćimov, az Óbecsei Ifjúsági Szervezet tagja.

A projekt keretében megvalósuló műhelymunkák a különböző korosztályú nőknek szólnak, de a szervezők szeretettel várják a férfiakat is. A tanfolyamokkal és egyéb programokkal kapcsolatos információk a 062/373-427-es telefonszámon, illetve az ana@bum-becej.org. e-mail-címen kaphatók.

A projekt a UN Women és Norvégia belgrádi nagykövetségének a támogatásával, valamint az óbecsei Szociális Központ és Óbecse község együttműködésével valósul meg.