2024. április 19., péntek
MAGYARCSERNYE

A polgárok már jelentkezhetnek az energiahatékonysági pályázatra

A magyarcsernyei önkormányzat a szerbiai Bányászati és Energiaügyi Minisztérium rendelkezéseivel összhangban kiírta a polgárok számára az energiahatékonyság javítására irányuló projektek támogatási pályázatát. A magyarcsernyei község 2.720.000 dinárt fordít erre a célra, a forrás egy részét az önkormányzat, a többit pedig az illetékes minisztérium fedezi. A pályázat résztvevőit 50%-os önrész terheli.

A külső nyílászárók cseréjére 140.000 dinár kérhető, mely magába foglalja az ajtók és ablakok és azok járulékos elemeinek cseréjét is, így az ablakpárkányok, redőnyök, szúnyoghálók, esőelvezetők, küszöbök beépítését, majd a falakon okozott károk kijavítását is. Legfeljebb 210.000 dinár kérhető a falak és a nyitott folyosók feletti födémek, a fűtött és fűtetlen terek közötti falak, a padlók hőszigetelésére és az épület fűtésrendszereinek, illetve ezek egyes részeinek korszerűsítésére vonatkozó munkálatok elvégzésére. A családi házak tetőburkolatai alá hőszigetelő anyagok beszerzésére és beépítésére legfeljebb 150.000 dinár kérhető. A munkálatok ebben az esetben a tetőfedés és a vízszigetelő tetőrendszer károsodása esetén kiterjedhetnek a vízszigetelés és a tetőfedés egyéb rétegeinek cseréjére, valamint a fémlemez munkákra, de a tetőszerkezeti elemek cseréjét nem tartalmazhatja. A gáz- vagy biomasszakazánok (pellet, brikett, faapríték), térfűtők beszerzésére és beszerelésére 85.000 és 110.000 dinár igényelhető. A meglévő csőhálózat, radiátorok és tartozékok cserélésére vagy új telepítésére, valamint a családi házak hőszivattyúinak és a hozzá tartozó fűtési rendszerek (térfűtés vagy kombinált fűtés) beszerzésére és telepítésére 250.000 dináros hozzájárulásra jelentkezhetnek az érdekeltek. 140.000 dináros támogatás kérvényezhető a víz és lakások fűtésére, illetve elektromos áram termelésére szolgáló napkollektorok kiépítésére és üzembe helyezésére.

Ami a szükséges dokumentációt illeti a kitöltött jelentkezési űrlapok mellett szükséges a jelentkező személyi igazolványának olvasata, fénymásolata, a kivitelezőtől kapott előszámla, bizonylat az egy háztartásban élők számáról és az ingatlanvagyonról szóló igazolás.

Az érdeklődők július 27-éig jelentkezhetnek. Minden felmerülő kérdéssel és a további szükséges dokumentumokkal kapcsolatban a magyarcsernyei önkormányzathoz fordulhatnak. Hívhatják a 023/815-030-as telefonszámot vagy e-mailben is feltehetik kérdéseiket az opstina@novacrnja.rs villámposta címen. A teljes dokumentációt személyesen az önkormányzat írnoki részlegén lehet átadni vagy postai úton eljuttatni a Magyarcsernyei Önkormányzat, JNA 110, 23218 Magyarcsernye postacímre.