2024. április 20., szombat

Képzés a romániai és a szerbiai tűzoltóknak

Adán közlekedési baleset mentési műveleteit mutatták be a helyi önkéntes és a hivatásos tűzoltók

A hétvégén zárult Adán hatvan önkéntes és hivatásos szerbiai és romániai tűzoltó részvételével az a többnapos szakmai képzés és mentési bemutató, melyet Ada és a romániai Igazfalva (Dumbrava) község az Intereg-IPA CBC Románia–Szerbia programon belül valósított meg. A Prepared projektum átfogó célja a mentési műveletek, valamint a tűz- és árvízkockázat-kezelés javítása, illetve tűzvédelmi berendezések beszerzése volt. A projektumnak köszönhetően Ada többek között egy új tűzoltóautóval gazdagodik a közeljövőben. A szakmai képzés mellett pénteken Moholon járműbemutatót tartottak, szombaton Adán a színház előtt parkolóban közlekedési baleset mentési műveleteit mutatták be az adai önkéntes és a hivatásos tűzoltók Szemlits Gyula magyarországi tűzoltó és nemzetközi kiképző vezetésével. A helyszínen tucatnyi járművel vonultak fel a tűzoltóság, a rendőrség és a mentőszolgálat tagjai. A bemutató során több gépkocsin mutatták be a tűzoltók a különféle mentési műveleteket, amit népes közönség, köztük sok gyermek kísért figyelemmel.

Az adai önkormányzat részéről Dušan Civrić projektmenedzser elmondta, hogy a bemutató gyakorlatok célja az összes érintett szolgálat technikai felszereltségének bemutatása, Ada és Igazfalva község tűzoltóegységeinek oktatása és fejlesztése, valamint a mentés, a közlekedési és egyéb balesetek során alkalmazott készségek és cselekvések bemutatása.

– A hazai önkéntes és a hivatásos tűzoltók számára hétfőtől zajlott a képzés, amelyen szerepelt egyebek között vízből és füstből való mentés, illetve a tűzoltóhabok alkalmazása. Majd pénteken, szombaton és vasárnap közös gyakorlat és képzés volt a romániai és a szerbiai tűzoltóknak. Az előadó Szemlits Gyula magyarországi tűzoltó volt, aki a közúti balesetek mentésében szerzett szaktudást és jártasságát adta át a résztvevőknek. Különböző mentőeszközök, vágó- és feszítőberendezések alkalmazását sajátították el a tűzoltók. A képzés vasárnap zárult egy megbeszéléssel, amelyen az egész heti oktatás tartalmát tekintették át, valamint az elmélet és gyakorlat során felmerülő kérdéseket beszélték meg – nyilatkozta a projektmenedzser.