2024. április 16., kedd

Megismerni és megőrizni a történelmet

A diaszpórából származó szerb gyerekek jártak a tartományi képviselőházban

Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza a menekült, elüldözött és kitelepített személyeknek segélyt nyújtó alappal, valamint Sanja Lakić, a szerbiai képviselőház tagja tegnap vendégül látta a régióból és a diaszpórából származó szerb gyerekek számára megrendezett harmadik gyermektábor résztvevőit.
Horvátországból, Magyarországról és Szlovéniából 40 gyermek járta be Vajdaság AT képviselőházának nagytermét, valamint azt az emlékszobát, amelyet Vajdaság AT legjelentősebb eseményeinek és személyiségeinek szenteltek.

Duško Ćutilo, a menekült, elüldözött és kitelepített személyeknek segélyt nyújtó alap igazgatója rámutatott, hogy a tábor célja, hogy a térségből származó gyerekeket megismertesse Szerbia és a szerb nép történelmével, valamint kultúrájával és nyelvével. Hozzátette, a gyerekek itt-tartózkodásuk alatt kulturális intézményeket és más intézményeket látogatnak meg, és kifejezte meggyőződését, hogy ez a tábor hozzájárul az együttműködés és a barátság hídjainak további építésével.

Sanja Lakić köztársasági képviselőtag elmondta, hogy a tábort immár harmadik alkalommal rendezik meg, és a régióból eddig mintegy 120 gyermek vett részt ezen az eseményen, amely szép emlékeket és új barátságokat szült. Kiemelte: rendkívül fontos, hogy a gyerekek hazatérésük után is megőrizzék hagyományaikat, nyelvüket, kultúrájukat, történelmüket.

A gyerekek négynapos szerbiai tartózkodása magában foglalja Verbász, Karlóca, valamint a Fruška gora, Újvidék és Belgrád kolostorainak meglátogatását.