2024. április 19., péntek

Ausztriában gondok lesznek a tankolással?

Az osztrák OMV olajtársaság június végén figyelmeztette a kormányt a dízelhiány veszélyére, a levél azonban most került a nyilvánosság elé. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) úgy véli, hogy a kormány lépései veszélyeztetik a stratégiai üzemanyag-tartalékokat, írja a b92.net.

A SPÖ reagált a kormány azon döntésére, hogy további mennyiségű dízelt és benzint bocsát ki a stratégiai készletekből. Mintegy 100.000 tonna dízel és 45.000 tonna benzin elérhetővé tételéről döntöttek a stratégiai készletekből az ellátásbiztonság biztosítása érdekében. Az SPÖ közzétette az OMV figyelmeztetését, arra hivatkozva, hogy a társaság jelezte: komoly hiányok lesznek, ha a kormány nem dönt úgy, hogy tartalékokkal fedezi a keresletet.

– A jelenlegi tervek alapján, amelyek a szeptember végéig tartó időszakot is tartalmazzák, egyre kisebb mennyiségben tudjuk majd ellátni ügyfeleinket és az OMV benzinkutakat – olvasható a levélben.

Alois Schroll, a SPÖ energiaügyekért felelős megbízottja szerint a levél azt bizonyítja, hogy a kormány hazudott a polgároknak és a parlamentnek, amikor Leonore Gewessler energiaügyi miniszter tagadta, hogy fennáll a dízelhiány veszélye.

Az uniós szabványok szerint megszabott kötelező olajszármazék-tartalék Ausztria átlagos 90 napos fogyasztását fedezi. A készletek nemcsak kőolajat tartalmaznak, hanem dízelt és benzint is.