2024. április 24., szerda

Pénteken Vučić–Pásztor-találkozó

Megkezdődnek a héten a kormányalakítási egyeztetések – A VMSZ elnöke a migránshelyzet csillapítását sürgeti

Aleksandar Vučić államfő, a Szerb Haladó Párt elnöke a héten megkezdi a koalíciós egyeztetéseket a parlamentbe jutott pártok vezetőivel, a leendő kormány megalakítása céljából. Mint arról Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kedden a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában beszámolt, pénteken találkozik a köztársasági elnökkel. Beszélgetésüknek azonban nemcsak a választások utáni kormányalakítás lesz a témája, ő maga ugyanis mindenképpen szólni kíván a kialakult migránshelyzetről, arról, hogy az államnak tennie kell valamit az északi határvonal mentén élő lakosság biztonságának szavatolása érdekében. A helyzet egyre fokozódik, egyre agresszívabb jelleget ölt, s ezen a ponton a jelenlegi intézkedésekkel már nem lehet megoldást találni – jegyezte meg a rádióinterjúban Pásztor. A lakosság, különösen a határ menti településeken élők, egyre kevésbé érzik magukat biztonságban – mondta.
– Úgy érzik, jogosan, hogy lemondott róluk a saját országuk, amelyiknek szolgáltak katonaként, alkalmazottként, nővérként, pedagógusként, kétkezi munkásként, adót fizetve, abban reménykedve, hogy normális körülmények között lehet élni. Azt gondolom, hogy ez tarthatatlan állapot, és ezt a tarthatatlan állapotot fölül kell vizsgálni. Ennek a fölülvizsgálásnak pedig az kell legyen a végeredménye, hogy ezek az emberek ne tudjanak az országba bejönni – jelentette ki Pásztor.
Pásztor a migránshelyzettel kapcsolatban közölte, hogy a nemzetközi politika, valamint a Szerbiára gyakorolt nyomás következményével állunk szemben, ennek hatását pedig a határ mentén élők érzik a legjobban. Úgy fogalmazott, mindez azért történik így, mert Brüsszel, különösen pedig a németek, úgy döntöttek csaknem tíz évvel ezelőtt, hogy „ránk hozzák a rontást”.
– Ettől a rontástól mi nem tudunk megszabadulni, mert fizikailag azon az útvonalon vagyunk, ahol a vonulás történik. Azt is látjuk most az elmúlt hetekben, hónapokban, hogy egy országot hogyan lehet megzsarolni, és azt is látjuk, hogy hogyan lehet rá nyomást gyakorolni. Az, hogy a migránshelyzet így alakult, nem a véletlen műve, nem a migránsok kalkulációjának a következménye, hanem annak az eredménye, hogy a szervezők ebbe az irányba mozgatják őket, és annak a következménye, hogy az országot rákényszerítették arra, hogy eltűrje ezt a helyzetet. Ennek az eltűrt helyzetnek az igazi kárvallottjai a szerbiai polgárok. Kevésbé azok, akik ritkán találkoznak migránsokkal, ők még a nagy emberbaráti elkötelezettségüket is föl tudják mutatni, de jöjjenek csak ide a határ mellé, jöjjenek ide Szabadkára, nézzék végig, lassan abba a helyzetbe jutunk, hogy nekünk kell engedélyt kérni, hogy a mi városunkban a kávézóban le tudjunk ülni vagy be tudjunk menni a boltba.
A mi embereink szembesülnek azzal is, hogy végigdolgozták az egész életüket, és a nyugdíjukból egy zacskónyi árut tudnak venni a boltban, ugyanakkor pedig ezek a fiatalemberek csoportokban, teletömött zacskókkal hozzák ki onnan az árut. Az emberben fölmerül a kérdés, honnan van nekik erre pénzük. A legnagyobb probléma az, hogy olyan agresszivitás tapasztalható az utóbbi hetekben, hónapokban, ami annak a jele, hogy a számok csak növekedni fognak. A magabiztosság a részükről nagy, az idegesség is egyre nagyobb, a szervezők biztos, hogy lemarják róluk az összes pénzt, ígéretekkel megvezetik őket, és innentől kezdve gyakorlatilag mindenki fut a jövője után – fogalmazott Pásztor István.
A VMSZ politikai szerepvállalásáról szólva a pártelnök kifejtette, öt parlamenti helyre tettek szert az április 3-i választáson, a hatodik hely mindössze 75 szavazaton múlott. Az öttel is tudnak azonban frakciót alakítani, képviselni azt a politikai érdekérvényesítést, amit vállaltak. Arra készül a párt, hogy ismét a parlamenti többség részét képezze, és ezzel kapcsolatban van egy elvi megállapodás is közte és a köztársasági elnök között. Államtitkári szinten venne részt a magyar párt a kormány munkájában – szögezte le Pásztor.