2024. április 23., kedd

Nyári kalandok

Javában tombol a nyár, sokan egész évben a meleg hónapokat várják a legjobban. A szabadságok és a nyári szünet időszaka ez, ilyenkor többet van együtt a család, ezáltal több a közös program is: jöhetnek a kirándulások, az utazások, a nyaralás és még sorolhatnám. Azt, hogy mit tervezünk a nyári hónapokra, és hogy milyen jellegű programokat látogatunk a legszívesebben, bizonyára számos tényező befolyásolja: milyen idősek vagyunk, milyen az ízlésünk, milyen jellegű a munkánk és milyen a munkaidőnk, családi állapotunk, van-e gyermekünk/vannak-e gyermekeink, ő(k) milyen idős/idősek, és végül, de nem utolsósorban: a pénztárcánk vastagsága is.

Ha nyár, akkor fesztivál – mondhatnánk, és már készülődhetünk is a legnagyobb bulikra. A fesztiválpaletta nálunk, Vajdaságban is igen színes, van köztük néhány ígéretes újonc és régi nagy öreg is. Bár sokan azt gondolnák, hogy csak a fiataloké a fesztiválszezon, szerencsére akadnak olyan rendezvények is, amelyek nem csak a tinédzsereknek szólnak, hanem a család minden tagjának számos programot kínálnak. Napközben ott vannak a különféle kulturális és szórakoztató gyerekprogramok, mint például a kézműves foglalkozások, az oktató jellegű műhelymunkák és a csapatépítő játékok, aztán a késő délután kezdődő és éjszakába nyúló, sokszínű zenei felhozatalból is minden korosztály kedvére válogathat. Annyi azonban bizonyos, a korunk az egyik befolyásoló tényezője annak, hogy hogyan élünk meg és hogyan hangolódunk rá egy-egy ilyen rendezvényre. A fesztiválok látogatásának motivációja a legtöbb ember számára a jó hangulat.

A fesztiválozó fiatalok sok új embert, több új kultúrát ismernek meg. A bulizni vágyó kamaszok legtöbbször néhány napra érkeznek, így a magukkal hozott zsebpénzt meg kell tanulniuk beosztani szülői felügyelet nélkül, senki nincs, aki megmondja, mire és mennyit költhetnek. A túlzott alkoholfogyasztás is a legtöbb fiatal számára egy életre szóló lecke. De hogyan is készülhet a fesztiválszezonra a szülő, és hogyan a gyerek? Egyre fiatalabb korban kezdik a gyerekek a bulizást és alapvetően biztonságban érzik magukat, amikor elmennek otthonról. A szüleik viszont aggódnak amiatt, hogy egyre több, és az éjszakában is egyre intenzívebb élményeket keresnek a fiatalok, ami összességében bajba sodorhatja őket. A tinédzserek azt gondolják, hogy szüleikhez képest valóban máshogyan vágnak bele az éjszakába, de alapvetően csak a külsőségek változtak – ők ma is úgy buliznak, mint ahogy a szüleik tették azt 10-20-30 évvel ezelőtt. A mai tizen- és huszonévesek talán a technikai eszközökben látják a különbséget: az okostelefonoknak köszönhetően könnyebben leszervezik a találkozókat, könnyebben elérik egymást, és gyorsabban is informálódnak. A ma harmincas, negyvenes korosztály a mai bulik, fesztiválok hangulatát látja másmilyennek: szabadabb, és ezzel veszélyesebb is lett a környezet. Sokkal tágabbak a határok, az erkölcsi értékek is lazábbak. Nagyobb, durvább, több és gyorsabb élményekre van szükség ahhoz, hogy a fiatalok jól érezzék magukat. Az idősebbek, akik gyakran már maguk is szülők, esetleg nagyszülők, hangot adtak félelmeiknek és aggodalmaiknak, ami a drogok elterjedtségét vagy a túlzott alkoholfogyasztást illeti.

A gyerekeknek a nyár és a nyári szünet a kikapcsolódásról, a feltöltődésről és az új tapasztalatok szerzéséről szól. Szülőként mindenki azt szeretné, ha a gyermeke nem unatkozna ebben az időszakban, ha minél több programon és foglalkozáson tudna részt venni a nyári szünet folyamán. Sokszor spontán születnek a legnagyobb kalandok, és van persze, amikor előre tervezünk. A vakáció ideje alatt a szülők igyekeznek minél változatosabbá, tartalmasabbá és érdekesebbé tenni a gyermekekkel töltött időt egy-egy új helyszín vagy egy új program kipróbálásával. Itt a strandszezon, aztán ott vannak a játszóterek, a nagyszülők, a távoli rokonok, a különféle gyermekeknek szóló rendezvények, a nyári táborok, de az otthoni közös programok is igazi élménnyel gazdagíthatnak. Olvasás, rajzolás, éneklés, sütemények készítése, gyerekszoba átalakítása dzsungellé, családi mozizás, növények ültetése és gondozása, társasjátékok, befőtt- és lekvárkészítés, rostélyozás az udvarban: a lehetőségek adottak, csak egy kis kreativitásra és tájékozódásra van szükség, hiszen nyilvánvalóan nem mindenki engedheti meg magának a táborozást és a nyaralást.

Az utóbbi időben egyre színesebb a gasztronómiai fesztiválok és rendezvények palettája. Nem hiába van az a mondás is, hogy enni, inni és mulatni, azt bizony nagyon is tud a magyar. Egy gasztrofesztivál mi másról is szólhatna, mint a változatos ízek kínálta élvezetről, a különleges gasztronómiai élményekről és a jó hangulatról. Sokszínűségét mi sem bizonyítja jobban ezeknek a rendezvényeknek, mint hogy szinte heti rendszerességgel tartanak az ország különböző részein kisebb vagy nagyobb, akár egy- vagy többnapos gasztrofesztiválokat. Ide tartoznak a szezonális termékeket bemutató fesztiválok, a borokkal vagy borkóstolóval összekötött rendezvények, a szezonális ünnepek gasztrofesztiváljai, ezenkívül még a kézműves sörfesztiválok, a pálinka- vagy csokoládéünnepek, a palacsintafesztivál, és persze a vegyes dínomdánom, eszem-iszom fesztiválok egyaránt. Ezek a rendezvények általánosságban ingyenesen látogathatók, és csak a kóstolni kívánt ételekért és italokért, speciális különlegességekért kell fizetni. Remek szórakozást nyújtanak a különleges finomságok kedvelőinek, de kiváló alkalmat kínálnak egy baráti társaságnak egy jó hangulatú bulihoz, és egy családi program keretében is vidám, szórakoztató választás lehet.

Mivel a nyár jellemzően a szabadságok időszaka, így ilyenkor a pihenés, a kikapcsolódás is több szerepet kap az életünkben. Azért fontosak ezek a hónapok, mert ezekben a hónapokban egy kicsit ki tudjuk ereszteni a gőzt, és fel tudjuk tölteni az esetleg kiürült „tankjainkat”.

Milyen jellegű nyári programokat látogat a legszívesebben?

Zenei fesztiválokat, koncerteket – 24%

Kulturális rendezvényeket – 6%

Gyerekprogramokat – 5%

Falunapokat és gasztronómiai programokat – 16%

Egyiket sem kedvelem igazán – 49%