2024. április 25., csütörtök

A betakarítás ünnepe

Aratóversenyt tartottak Györgyénben

A Szabadkán és környékén élő horvátok, bunyevácok egyik legjelentősebb közösségi rendezvénye a Dužijanca, amivel a sikeres aratást ünneplik meg. A Dužijanca központi rendezvényére hagyományosan a város főterén kerül sor, ugyanakkor az eseményt számos kísérőrendezvény teszi színesebbé. A kísérőrendezvények sora már júniusban megkezdődött. Az egyik leglátványosabb ilyen rendezvény az aratók versenye, amit hagyományosan Györgyénben tartanak meg. Az idei, jubileumi harmincadik aratóversenyre a hétvégén került sor.

A szombati aratóversenyen 22 pár vett részt Szerbiából, Horvátországból és Bosznia-Hercegovinából. A program az aratók gyülekezőjével vette kezdetét, majd a felvonulással és a hagyományos reggelivel folytatódott. Maga a verseny Stevan Bakić, Szabadka Város polgármestere jelzésére kezdődött el. A verseny győztese a subotica.com internetes hírportál tudósítása szerint a Ruža Juhas és Marinko Kujundžić alkotta páros lett.

Stevan Bakić a rendezvényen az aratóverseny jelentőségéről ejtett szót.

– Az aratóverseny azt mutatja be, hogy őseink miként végezték ezt a munkát annak érdekében, hogy megetessék a családjukat. Az aratók a határban a saját erejükre, kitartásukra és a családjuk szorgalmára támaszkodhattak. Ez a mai rendezvény ápolja a hagyományokat, ugyanakkor a versenyszellemet is életben tartja. Az aratás egy jelentős vallási ünnep. Ez a mi hosszan elterülő síkságunk egy felbecsülhetetlen értékű kincs, amely garantálja azt, hogy sohasem voltunk, és sohasem leszünk éhesek. Szabadka Város eddig is támogatta és a jövőben is támogatni fogja ezt a rendezvényt, amely az itt élő nemzetek egyikének identitását szimbolizálja, ugyanakkor a város idegenforgalmi kínálatát is színesebbé teszi – fogalmazott a polgármester.

Az eseményt különböző kísérőrendezvények színesítették. Az érdeklődők a györgyéni katolikus templom melletti területen régi munkagépeket, cséplőgépeket tekinthettek meg munka közben, míg a legkisebbek a tarlón kipróbálhatták a kasalica elnevezésű hagyományos gyermekjátékot. Az esemény keretein belül ezúttal is tarhonyafőző versenyt tartottak.

Az esemény főszervezője a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesülete volt, amely az idén immár 112. alkalommal rendezi meg a Dužijanca eseményeit.