2024. március 29., péntek
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

A luxemburgi nagy szólója

Két átmeneti hegyi etappal zárult a Tour első hete, a mezőny Kelet-Franciaország mellett jelentős részben Svájc nyugati terepén haladt. Szombaton hatalmas küzdelem árán alakult ki a végül csak háromfős elmenés (Fred Wright, Mattia Cattaneo, Frederik Frison), ám mivel a főcsoportból sokan célozták meg a trükkös, emelkedős hajrát, a szökevényeknek nem volt esélyük hazaérni, utolsóként Wright adta meg magát. A finisben aztán összekeveredve csatáztak a hegyet kibíró hajrások és az összetett esélyesei, végül a második szakaszsikerét ünneplő, zöld ponttrikós Wout van Aert vágott ki ellenállhatatlan sprintet.

Tegnap a szombatinál komolyabb hegyeket kellett megmászni, és nagyobb, 21 fős élboly rázódott össze. Bár a mezőny nem engedte el nagy távolságra a csoportot, mégis innen került ki a nap győztese, igaz, meglehetősen váratlan módon. A luxemburgi Bob Jungels ugyanis 63 kilométerrel a cél előtt gondolta úgy, hogy bevállal egy nagy szólót, és minden várakozást felülmúlva fokozatosan növelte előnyét, majd akkor is kitartott, amikor már közeledni kezdtek hozzá üldözői.

Ma pihenőnap lesz, a verseny holnap a 148 kilométeres Morzine–Megève etappal folytatódik.

Végeredmény, 8. szakasz (Dole–Lausanne, 186,3 km): Wout van Aert 4:13:06 óra, Michael Matthews, Tadej Pogačar, Andreas Kron, Alberto Bettiol a. i. stb. 9. szakasz (Aigle–Châtel les portes du Soleil, 192,9 km): Bob Jungels 4:46:39 óra, Jonathan Castroviejo +22, Carlos Verona +26, Thibaut Pinot +40, Pogačar +49 mp stb. Az összetett állása: Pogačar 33:43:44 óra, Jonas Vingegaard +39 mp, Geraint Thomas +1:17, Adam Yates +1:25, David Gaudu +1:38 perc stb.

Van Vleuten diadala

A veterán holland Annemiek van Vleuten összetett sikerével ért véget a női Giro d’Italia. A 10 napos viadal utolsó két, hétvégi napját az amerikai Kristen Faulkner és az olasz Chiara Consonni húzta be, míg az összetettben már senki sem tudta veszélyeztetni Van Vleuten első helyét, amit mintegy kétperces előnnyel szerzett meg az olasz Marta Cavalli előtt. A szerb bajnok Jelena Erić 43., a magyar bajnok Vas Blanka az 51. lett az összetettben, mindketten bő egyórás hátránnyal.