2024. április 25., csütörtök
FORMULA–1

Leclerc háromszor megelőzte Verstappent

Küzdelmes győzelmet szerzett a Ferrari a Formula–1-es Osztrák Nagydíjon, ahol mindkét élcsapat elveszítette egyik autóját, Charles Leclerc pedig fordított a szombati erőviszonyokon, és hazai pályáján győzte le a Red Bullt.

Rendhagyó hétvégére készült az F1 a Red Bull Ringen, hiszen ezt a pályát jelölték ki az idei második sprintverseny helyszíneként, ami azzal járt, hogy az időmérőt már pénteken megrendezték. Itt Max Verstappen hozta azt, amit a lelátókat narancssárgára festő népes szurkolótábora elvárt, a Ferrarikat kis különbséggel felülmúlva szerezte meg a pole-t, de még csak a szombati rövid futamra. Erősnek tűntek a Mercedesek is, ám szokatlan módon a kvalifikáció utolsó szakaszában Lewis Hamilton és George Russell is kicsúszott, a kettős autótöréssel komoly feladat elé állítva a szerelőcsapatot.

A szombati, a rendes versenytáv nagyjából harmadára kiírt, 100 kilométeres sprintfutamon a kevés megszerezhető pont miatt nem vállaltak túl nagy rizikókat a pilóták. Verstappen az első körben kivédte Leclerc és Carlos Sainz támadásait, akik aztán egymással is összecsaptak, de a monacói már ekkor figyelmeztetett, hogy másnap aligha fog beleférni a Ferrarinál a házon belüli csata, ha el akarják kapni a gumikat jobban kezelő Verstappent.

Vasárnapra azonban, amikor már többféle gumikeveréket kellett használni, és a hőmérséklet is csökkent, eltűnni látszott a Red Bull ezen előnye. Bár a holland itt is megtartotta a vezetést a start után, ám Leclerc nem szakadt le tőle, és a tizedik kör környékén meg is előzte Verstappent. A csapatok két kerékcserével terveztek, amelyeket a Red Bullnál jóval korábbra időzítettek, mint a Ferrarinál, ennek eredményeként a monacói a bokszból mindkétszer a holland mögött jött vissza a pályára, ám ezen két alkalomkor sem volt szüksége nagy erőfeszítésekre, hogy visszavegye tőle az első helyet. A hajrához közeledve úgy tűnt, Sainz is elkaphatja Verstappent a második helyért, ám éppen mielőtt előzési közelségbe került volna, a Ferrari-erőforrás nagy durranás és lángok kíséretében felmondta a szolgálatot az előző futam győztesének motorborítása alatt. A harmadik hely így a már jókora lemaradásban beérő Hamiltoné lett, aki mögött Russell biztosította a Mercedes újabb erős pontszerzését. A fiatalabbik brit futama azonban nehezebb volt a vártnál: bár csapattársánál előkelőbb helyről rajtolt, az első körben összeakadt Sergio Pérezzel, az ezért kapott öt másodperces időbüntetés pedig éppen annyira vetette vissza, hogy keresztül kelljen küzdenie magát a középmezőny tagjain. Pérez rosszabbul járt az ütközéssel, hiszen kipördült, autója pedig olyan sérüléseket szenvedett, hogy pár kör után fel is adta a futamot a mexikói, és ezzel együtt a bajnoki tabella második helyét is.

Meglepően jól muzsikáltak a hétvége során a Haasok, méghozzá a csapat legnagyobb megdöbbenésére, hiszen elmondásuk szerint hosszú ideje nem fejlesztették már az autót. Mick Schumacher és Kevin Magnussen végül a McLarenekkel csatázva 6. és 8. helyet szereztek, ami a német számára F1-es karrierje eddigi legjobb eredményét jelenti.

A színfalak mögött eközben kissé enyhültek a csapatok közötti feszültségek az elmúlt hetek legfőbb vitatémái kapcsán. Az FIA, bár csak három százalékkal, de megemelte az idei költséglimitet, figyelembe véve a világ inflációs trendjeit, így kisebb az esélye, hogy a szezon végéig bárki is túllépi azt. Csitulnak az indulatok az autók pattogása körül is – a szövetség csak az augusztus végi Belga Nagydíjtól fogja ellenőrizni, az egészségre veszélyes mértékű-e az autók vertikális mozgása az aszfalton, ám eközben a csapatok lassan mind felülkerekednek ezen a problémán, amely a szezon első felében még többeknek komoly fejfájást okozott.

A 22 futamos szezonnak pontosan a féltávjához érkezett az F1 a spielbergi verseny leintésével, Verstappen és a Red Bull pedig továbbra is kényelmes előnyt őriz az ingadozó formájú Ferrarival szemben. Innentől a Francia, majd július utolsó hétvégéjén a Magyar Nagydíjjal folytatódik a menetrend.

Az Osztrák Nagydíj végeredménye: 1. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:24:24,312, 2. Max Verstappen (holland, Red Bull) +1,5 másodperc hátrány, 3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +41,2, 4. George Russell (brit, Mercedes) +58,9, 5. Esteban Ocon (francia, Alpine) +1:08,4 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 208 pont, 2. Leclerc 170, 3. Pérez 151, 4. Sainz 133, 5. Russell 128 stb.

Csapatok: 1. Red Bull 359 pont, 2. Ferrari 303, 3. Mercedes 237, 4. McLaren 81, 5. Alpine 81 stb.