2024. március 29., péntek

Kanadai–iráni film nyerte a fődíjat Karlovy Varyban

Geoffrey Rush ausztrál színész életműdíjas – Felvidéki magyar színésznőt díjaztak

Sadaf Foroughi iráni rendező Summer with Hope című kanadai–iráni koprodukcióban készült filmjének ítélték oda az 56. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt. A díjnyertes dráma egy fiatal gyermek küzdelmeit, vívódásait mutatja be.

A 45 éves, Teheránban élő rendező a filmszemle zárógáláján személyesen vette át a Kristályglóbuszt Jirí Bartoska fesztiválelnöktől. 

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének fődíjáért, amellyel 25 ezer dollár pénzjutalom jár, 12 film versengett. Magyar alkotás nem volt közöttük. A pénzjutalmon fele-fele arányban osztozik a film rendezője és producere.

A fesztiválzsűri különdíját Jonás Trueba spanyol rendező Tenéis que venir a verla című filmje kapta, amely a kortárs spanyol társadalom harmincéveseinek életét, problémáit mutatja be. Ezzel a különdíjjal 15 ezer dollár pénzjutalom jár.

A kilencnapos filmszemle zárógáláján Geoffrey Rush ausztrál színész Kristályglóbuszt kapott a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli munkásságáért. Az Oscar-díjas ausztrál filmcsillag a rangos elismerést személyesen vette át. Benicio del Toro amerikai színész és producer a fesztivál elnökének díját kapta.

Ugyancsak a zárógálán kapta meg a fesztiválelnök díját Bolek Polívka, legendás cseh filmszínész, rendező és forgatókönyvíró.

Cseh filmekben nyújtott rendkívüli művészi alakításáért Bárdos Judit felvidéki magyar színésznő kapta idén a Kék Kocka díjat Karlovy Varyban.

A felvidéki magyar színésznő a Fair Play, a Čertí brko (Ördögtoll) és a Poslední závod (Utolsó verseny) című cseh filmekben nyújtott, a csehországi filmkritikusok által is elismert rendkívüli alakításaiért kapta meg a Kék Kocka díjat.

„Számomra mindhárom szerep olyan volt, mint egy ajándék. Lehetőséget kaptam egymástól teljesen eltérő és nagyon szép szerepek eljátszására. Nagyon örülök, hogy mind a három film a közönségnek is tetszett, örömet szerzett” – nyilatkozta Bárdos Judit. Az Utolsó verseny című, sporttémájú drámát Karlovy Varyban a nemzetközi filmfesztivál Horizontok elnevezésű szekciójában mutatták be, ugyanott, ahol a Nemes Anna és Csuja László rendezte Szelíd című alkotást is vetítették.

Bárdos Judit 2013-ban diplomázott a pozsonyi színművészeti egyetemen. Az első komoly figyelmet keltett alakítása Salome volt a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban, a Heródes és Heródiás című drámában. A Komáromi Jókai Színház több előadásában is játszott. A ház című filmben nyújtott alakításáért 2012-ben megkapta a Szlovák Filmszövetség és a Szlovák Filmakadémia díját is. A magyar közönség Az unoka és a Napszállta című filmekben láthatta őt.