2024. március 28., csütörtök

Európa egyik legfontosabb légikikötője lesz

Megnyitották a belgrádi Nikola Tesla Repülőtér C terminálját

Ha teljesen befejeződik a belgrádi és a niši repülőtér korszerűsítése és kapacitásainak növelése, mindkettő Európa legfontosabb légikikötőjének élvonalába kerül – jelentette ki Tomislav Momirović építési, közlekedési és infrastruktúrával megbízott miniszter tegnap a belgrádi Nikola Tesla Repülőtéren, miután megtekintette az újonnan megnyitott C terminált.

A minisztériumi közlemény szerint Momirović arról beszélt, hogy jelenleg a belgrádi Nikola Tesla Repülőtéren folyik a Balkán-félsziget legnagyobb repülőtéri beruházása, amely során korszerűsítik és bővítik az utasterminált, újabb kifutópályákat építenek, illetve a repülőtérhez is több bekötőúton lehet majd eljutni, így az ország legnagyobb repülőtere eleget tesz az európai elvárásoknak.

Szavai szerint az infrastrukturális beruházások mellett a légi utasszállítás minőségi javításán is dolgozni kell, hogy az Air Serbia a légiközlekedésben felismerhető minőségnek számítson Európában.

François Berisot, a Nikola Tesla Repülőtér vezérigazgatója arra mutatott rá, hogy a fővárosi repülőtér-komplexumba való beruházások mellett kiemelt hangsúlyt fektetnek a fenntartható vállalatvezetésre, így a közeljövőben napelemfarmot állítanak fel, valamint szennyvíz- és szilárdhulladék-tisztító telep is nyílik. Szavai szerint az átfogó korszerűsítési, rekonstrukciós és bővítési projektum célja a forgalom növelése, valamint az utasok élményének és kényelmének javítása.

– Határozott célunk, hogy Kelet-Európa új légiforgalmi központjává váljunk – mondta Francois Berisot.

A belgrádi Nikola Tesla Repülőtéren jelenleg egy 3500 méter hosszú leszállópályának az építése folyik, amely hosszabb lesz a meglévő kifutópályánál. Az út felső rétegének aszfaltozásánál tartanat, valamint a fényjelző rendszer kiépítését végzik. Folyamatban van a terminál bővítése és felújítása, ennek területe a jelenlegi mintegy 55 ezer négyzetméter helyett több mint 100 ezer négyzetméter lesz. Éves kapacitása lehetővé teszi majd, hogy a jelenlegi hatmillió fős utasforgalom akár 14 milliósra nőjön.

A tanácskozáson jelen volt Mihajlo Zdravković, a niši Aerodrom Srbija Kft. igazgatója is, aki kihasználva az alkalmat bemutatta, hogy milyen kapacitásokkal és szolgáltatásokkal bővül majd a niši Nagy Konstantin Repülőtér a felújítás után.

A niši repülőtér terminálépülete a bővítés után hat repülőgépet tud majd egyszerre kiszolgálni. Öt kijárata (kapuja) lesz, és lehetőség légihíd használatára is, ami jelenleg nincs. Több mint 700 négyzetméteres kereskedelmi területet alakítanak ki, ami a cégvezetés szerint lényegesen jobb komfortot és az eddiginél több kísérőtartalmat nyújt majd az utasoknak.