2024. március 29., péntek

A VMSZ kész a parlamenti többség része lenni

Államtitkári szintű kormányzásra készül a párt – Pásztor István a migránshelyzet rendezését szorgalmazza

A Vajdasági Magyar Szövetség készen áll arra, hogy részt vegyen a kormányalakítási tárgyalásokban, és a parlamenti többség része legyen – jelentette ki Pásztor István, a párt elnöke a belgrádi Politika napilapnak adott nyilatkozatában. Ugyanebben hozzátette: a leendő kormányban államtitkári helyeken szeretné magát képviselni a párt, ahogyan eddig is. „Lelkiismeretesen, odaadóan, felelősségteljesen, ahogyan eddig is tettük” – jelentette ki Pásztor.

A VMSZ elnöke a tartományban és a Szabadkán uralkodó migránshelyzetről is beszélt. Kiemelte, hogy „az illegális határátlépés nem számít emberi jognak”. A szerbiai állampolgárok biztonságának prioritássá kell válnia – hangsúlyozta a hétvégi interjúban –, és hozzátette: a migránsok óriási nyomást gyakorolnak a határzónában, és ezt a nemrégiben lezajlott szabadkai fegyveres konfliktus is bizonyítja. A ritkán lakott, elnéptelenedett, idős népességű falvakban már most nagyon súlyos a helyzet, elviselhetetlenek az életfeltételek – nyomatékosította. A polgárok idegesek, nem érzik magukat biztonságban, és úgy érzik, hogy az állam megfeledkezett róluk, hogy a migránsok a fontosabbak – mondta Pásztor, aki szerint a jelen körülmények között valóban „nehéz ellentmondani ennek a meggyőződésnek”.

A VMSZ elnöke hangsúlyozta: „végső ideje, hogy Szerbia politikája megváltozzon ebben a kérdésben, mert a migránsnyomás nem szűnik meg magától, ezzel ellenkezőleg, egyre erősebb lesz”, s nem lehet a meglévő intézkedésekkel megfékezni.