2024. április 24., szerda

A gyakorlati tudás elengedhetetlen

Egyhetes szakmai gyakorlaton vettek részt a végzős diákok

Egyhetes szakmai gyakorlatot szerveztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjának végzős hallgatói számára. A gyakorlatok alkalmával olyan vállalkozásokat és üzemeket látogattak meg a tanulók, mint például a Krivaja Kft., a martonosi Telek Paprika Kft., az oromhegyesi AgroTech, a magyarkanizsai Tisamed és a Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum. A hétfőtől péntekig lezajlott összefüggő szakmai gyakorlat délelőtti és délutáni programokkal egyaránt várta a diploma előtt álló tanulókat.

– A világjárvány enyhülésének következtében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központja újralendítette a lendkereket azzal a céllal, hogy azokban az évfolyamokban, amelyeknél nagy lemaradást jelentett az elmúlt másfél év akadályoztatott óratartása, pótolja az éves gyakorlatokat. Így jött az ötlet, hogy a mezőgazdasági mérnök alapszakos hallgatóknak összefüggő szakmai gyakorlatot szervezzünk. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjának képzéseit a Pro Scientia Naturae Alapítvány szervezi, így az alapítványt sok helyi vállalkozó keresi fel, akár egy együttműködés kiépítésében, akár ha a végzett hallgatóinknak munkát szeretnének biztosítani. Ezekből a jó kapcsolatokból adódóan kerestük most mi meg ezeket a vállalkozásokat, hogy a hallgatók ebben az egy hétben olyan példaértékű vállalkozásokat, üzemeket látogassanak meg, amelyeknek a tevékenysége, munkája innovatív. Ne csak a növénytermesztés, hanem az állattenyésztés szempontjából is, és ne csak magáról a termesztésről, hanem az áruvá formálásról is hallhassanak. Ezáltal próbáltunk a hallgatóknak jó példával szolgálni arra, hogy a szülőföldjükön boldoguljanak, és az itt megszerzett tapasztalatokkal és tudással tudjanak jövedelmet megvalósítani – magyarázta Kulcsár Sarolta, az alapítvány programkoordinátora.

Ezen látogatások célja a szakmai és gyakorlati tudás elsajátításán túl az is, hogy a munkaadók és a pályakezdő diplomások tudjanak egymásról, és a későbbiekben együttműködéseket folytassanak.