2024. március 28., csütörtök

Saját kezükbe veszik a sorsukat...

Tiltakoznak a makkhetesiek – A taxisok folyamatosan szállítják az újabb migránscsoportokat

A szombati makkhetesi tüntetés egyik meghatározó mozzanata az volt, amikor a polgárok megindultak az erdő felé, hiszen csalódva az állami szervek reakciójában, abban, hogy még a politikum sem állt melléjük, és a rendőrség sem fékezte meg a migránsok folyamatos érkezését a helyi közösségükbe, úgy döntöttek, a saját kezükbe veszik a sorsukat. A dühhel és csalódással teli séta azzal zárult: egy hetet adnak a kormánynak, a városvezetésnek és a rendőrségnek, hogy találjanak megoldást kétségbeejtő helyzetükre, és az előttünk álló szombaton újra ellenőrzik, vannak-e még migránsok a makkhetesi erdőben.

A Szabadkához tartozó, a szerb–magyar határ mentén hózódó Makkhetes helyi közösségben ugyanis egy héttel ezelőtt, július 2-án lövöldözére ébredtek a polgárok. Két migránscsoport gépfegyverrel és késsel támadt egymásra, s ennek több sérültje és áldozata is volt. A polgárok azóta nem érzik magukat biztonságban, és külön aggasztja őket, hogy taxik, mindenekelőtt zombori taxitársaságok autói, de szabadkai és belgrádi járművek is folyamatosan szállítják a migránsokat a helyi közsségük területére.

– Minden éjjel hozzák őket, és nem egy taxi, hanem több. Azt nem tudom, hogy csak taxival jönnek-e, mert én éjjel nem megyek ki, nem merek. Amikor besötétedik, én bezárkózom. Volt olyan példa, hogy az egyik migráns besétált napközben az udvarba, a többi pedig a kapunál üldögélt. Én mindjárt felidegesedtem, kimentem és mondtam nekik: go, go. Ők felkeltek és elmentek, nem szóltak vissza. De nem volt mindegy, mégiscsak tíz fiatalemberről volt szó – mesélte Andrašić Katalin. Mint elmondta, nem messze lakik a helyi közösség székhelyétől, de a barátnői az erdő alatt vannak, és aggódik értük. Kiemelte, az erdőhöz sok utca vezet, amit a taxisok is tudnak. A barátnőivel naponta tartják a kapcsolatot interneten keresztül, s így tartják egymásban a lelket.

– A központban már napok óta nincs migráns. Valaki megszervezi a bevásárlást nekik, mert a boltba sem jön közülük senki, de hogy vannak az erdőben, az biztos. A barátnőm is látja őket – mondta Katalin, majd hozzátette, nyugodtabb volna, ha nagyobb rendőri felügyelet lenne a helyi közösségben, és feltette a kérdést: – Egy egyszemélyes járőr mit tud tenni tíz fős migránscsoporttal?

– Sajnos erre a tüntetésre későn került sor. Már jó pár évvel ezelőtt kellett volna tenni valamit, mert a probléma annyira elterjedt, hogy a migránsokat most már nem létezik elfogni. Az éjjel is éjfél után tíz ember ment el a házam mellett – mondta Ábrahám Anna, majd kérdésünkre ezt válaszolta:

– Hát hogyne félnék?! Már szuszogni nem merek, nem hogy ne féljek! Mellettem is erdő van, mögettem is...

Lapunknak elmondta, hogy az erdőben a migránsok tömeges jelenléte valójában három-négy hónappal ezelőtt kezdődött.

– Mindennap legalább négy taxi hozta a migránsokat, és nálam a sarkon rakta le őket. A taxis pedig, ahogy kiszálltak az utasai, levette a taxitáblát és visszafordult. Valamelyik nap szintén így történt, akkor a migránsokat vitte a városba, amikor beszálltak, csak feltette a táblát és taxiként szállította őket – mutatott rá.

A makkhetesiek tüntetését több városi helyi közösségben élő polgár is támogatta, mint mondták, a migránsok jelenléte őket is aggasztja, hiszen az egész város területén jelen vannak, és az állam, valamint a városvezetéstől várnak megoldást.

– Az embereknek meg kell érteniük, hogy ez nem ártatlan dolog, és a migránsok jelenlétét nem is lehet csupán áthaladó sétának nevezni, hanem komoly terrorizmusról van szó. Folyamatosan érkeznek az újabbnál újabb migránscsoportok, elsősorban Zomborból. Komolyabb polgárőrségre van szükség, hogy ezeket a taxisokat meg tudjuk állítani, hogy megfékezzük az érkezésüket. A migránsok helye a befogadóközpontokban van – mondta Aleksandar Kovačević, majd hozzáfűzte, ő ugyan nem fél, de aggódik a gyerekei és a saját biztonságáért, mert a migránsoknak van fegyverük, illetve azért, mert nagyon sokan vannak. Ők ide, Európába nem turisztikai jelleggel jöttek.

A polgárok a tüntetésen elmondták, hogy elégedetlenek a helyi közösség vezetőségével, de a város és az állam hozzáállásával is, megoldást várnak tőlük, határozottabb fellépést a migránsokkal és a taxisokkal szemben is, hogy biztonságban érezhessék magukat. A felszólalók rámutattak arra, hogy ez a probléma sokkal mélyebb, nem helyi gond, hanem minden határ menti települést egyformán érint, ezért rendszerbeli megoldásra van szükség. Megfogalmazták, hogy nem bíznak a rendőrségben. Ekkor a 60-70 fős tömeg élére állt a tüntetést támogató, radikális migránsellenes fellépéséről ismert Narodna patrola (Polgárőrség) szervezet, majd miután tagjai megfogalmazták, hogy a polgároknak a saját kezükbe kell venni a problémát, megindultak az erdő felé, hogy együtt tárják fel és gyűjtsék össze a migránsokat. Az addigra megerősődött rendőri egységek rabszállító kocsival, csendőrökkel és járművekkel zárták le az erdőt, majd egyik pillanatban feltartóztatták a tömeget.