2024. március 28., csütörtök

Hogyan érhető el a remek életérzés?

Az életmódváltás alapjairól

A palicsi Nyárhangoló fesztivál keretein belül péntek délután Egészséges étkezés, remek életérzés címmel tartottak beszélgetést a Női strandon. Az egészséges életmód néhány alapjáról Berta Berényi Tímea táplálkozási tanácsadó és Komjáti Ivett dietetikus beszélgetett Dédity Szuzanna újságíró vezetésével.

A beszélgetés elején a szakemberek kiemelték, hogy a holisztikus szemléletben hisznek, vagyis abban, hogy az ember jólétéhez többféle tényező is hozzájárulhat, így ha pozitív változásokat szeretnénk elérni az életünkben, nem elég csak egy dolgon módosítanunk. Például az egészséges táplálkozásra való áttérésünk csak akkor lehet sikeres, ha közben jobban odafigyelünk a testmozgásra, a megfelelő pihenésre, a stresszhelyzetek kerülésére. Mindehhez természetesen kitartásra és eltökéltségre van szükség, de a szakemberek tanácsa szerint a szokásaink megváltoztathatók, ha az új és pozitív szokásokat egyenként vezetjük be az életünkbe. Egy-egy új szokás 3–6 hét alatt rögzül a tudatunkban és a mindennapjainkban. Az életmódváltások sok esetben lemondással járnak, de a beszélgetés során megtudhattuk, hogy nem kell azonnal lemondanunk bizonyos dolgokról, hanem elég, ha kezdetben csak a mértékletességre figyelünk oda. Emellett fontos az időzítés kérdése is, hisz mint hallhattuk, fogyókúra esetén sem kell lemondanunk például a fagylaltról, viszont jobban oda kell figyelnünk, hogy azt mely napszakban fogyasztjuk.

Komjáti Ivett és Berta Berényi Tímea (Fotó: Benedek Miklós)

Komjáti Ivett és Berta Berényi Tímea (Fotó: Benedek Miklós)

Az egészséges étkezéssel kapcsolatban a beszélgetés során hallhattunk az okos tányérról is, amit amerikai tudósok állítottak össze, és amit magyarországi dietetikusok alakítottak át a helyi igényeknek megfelelően. Az okos tányér mellett szóba került az okos kosár is, amivel a felszólalók az észszerű bevásárlás fontosságára hívták fel a figyelmet, utalva többek között arra is, hogy amennyiben éhesen megyünk bevásárolni, minden valószínűség szerint olyan dolgokat is megveszünk, amire nincs szükségünk, és amik esetenként a szemetesben végzik. Ez utóbbi elkerülése érdekében azt javasolják, hogy minden bevásárlás előtt készítsünk listát.

Mindezek mellett hallhattunk például a szezonalitás és a mértékletesség fontosságáról, az alvás jelentőségéről, a napi étkezések számáról és összetételéről, valamint a stressz hatásáról a szervezetünkre.